ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΒΡΟΝΤΟΥΣ ΠΙΕΡΙΑΣ | PROJECT ΒΡΟΝΤΟΥ



Για τη μετάβαση στον διαδραστικό χάρτη πατήστε ΕΔΩ  

Το «Εργαστήριο» στο πλαίσιο του εθνογραφικού και καλλιτεχνικού project «Βροντού Πιερίας» ασχολήθηκε με την καταγραφή των παλαιότερων κτιρίων της νέας Βροντούς. 
Η Βροντού Πιερίας βρίσκεται στις βόρειες υπώρειες του Ολύμπου, μερικά χιλιόμετρα ανατολικότερα από τον παλαιό οικισμό, ο οποίος εγκαταλείφθηκε τη δεκαετία του ΄50. Στο νέο χωρίο οι κάτοικοι έχτισαν τα σπίτια τους κι άλλα βοηθητικά κτίρια, με βάση τον τρόπο κατασκευής και τον σχεδιασμό των κτιρίων του παλαιού χωριού. Στις περισσότερες περιπτώσεις μετέφεραν και τα οικοδομικά υλικά των κτιρίων του παλιού χωριού, όπως λίθους, πλίνθους, ξύλινα κουφώματα κ.ά. Η μεταφορά τόσων οικοδομικών υλικών είχε ως αποτέλεσμα να διασωθούν ελάχιστα κτίρια στον παλαιότερο οικισμό, τα περισσότερα κατεστραμμένα. Τα κτίρια του νέου οικισμού παρουσιάζουν ενδιαφέρον, γιατί κτίστηκαν ακολουθώντας τον τρόπο δομής των παλαιότερων και γι΄ αυτό μας δίνουν μια πολύ καλή εικόνα για το πώς ήταν τα κτίρια του παλιού χωριού. Σε μερικές περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκαν και νεότερα οικοδομικά υλικά, όπως τσιμεντόλιθοι και μπετόν ή οπλισμένο σκυρόδεμα κυρίως στις πλάκες τον ορόφων και στη στέγη. Ωστόσο, όπως παρατηρούμε και στα λίγα ερειπωμένα κτίρια του παλιού χωριού, το μπετόν χρησιμοποιήθηκε και σε αυτά, ήδη από τις αρχές του 20ου αι. 

Η καταγραφή του «Εργαστηρίου» περιλαμβάνει: 
  • Εντοπισμό των κτιρίων στον δορυφορικό χάρτη (Google Earth) του νέου χωριού. 
  • Ο χάρτης διαιρέθηκε σε τέσσερις τομείς (Α, Β, Γ, Δ) με βάση τους δύο κύριους άξονες της ρυμοτομίας του νέου χωριού· έναν οριζόντιο κι έναν κάθετο που διασταυρώνονται στην κεντρική πλατεία του χωριού. 
  • Φωτογραφίες των όψεων των κτιρίων και εσωτερικά (όπου είναι δυνατό). 
  • Σχόλια και πληροφορίες για την τοιχοποιία, τη σημερινή κατάσταση, τη χρήση κ.ά. 
  • Η καταγραφή παρουσιάζεται στο blog του «Εργαστηρίου» με τη μορφή διαδραστικού χάρτη με ετικέτες (tags) για κάθε κτίριο, με τη βοήθεια της διαδικτυακής πλατφόρμας Thinglink. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΛΕΤΕΣ ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΜΠΑΡΟΚ ΚΑΙ ΤΟΥ ΡΟΚΟΚΟ | COLOR PALLETES INSPIRED BY BAROQUE AND ROCOCO ART | ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ 4 \ DESIGN \ ΠΟΛΥΤΡΟΠΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ 37 | MULTIMODAL TEXTS 37