ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ «ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ» ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ/ΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ 51ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ

 

Την Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 51ου Φεστιβάλ Ολύμπου πραγματοποιήθηκε εργαστήριο μουσικής με τίτλο «Εισαγωγή στο πολυφωνικό τραγούδι» στον φιλόξενο χώρο του 4ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης. Το εργαστήριο εντασσόταν στην ενότητα εκπαιδευτικών δράσεων «Λόγου και Τέχνης παίδευσις» του Φεστιβάλ Ολύμπου που συντονίζει το «Εργαστήριο Πολυτροπικών Δραστηριοτήτων» του ΟΡ.ΦΕ.Ο. Εισηγητές ήταν ο Δημήτρης Καραμούζας μουσικός με πολύχρονη εμπειρία στην οργανική παραδοσιακή μουσική και άριστη γνώση της δυτικής μουσικής, η Μαρία Καραμούζα μουσικός και απόφοιτος του Κρατικού Ωδείου και η Δωροθέα Καραμούζα, μουσικός και αρχαιολόγος.
Το εργαστήριο είχε θεωρητικό και πρακτικό μέρος.
Στο θεωρητικό μέρος ο κ. Καραμούζας παρουσίασε τη διαχρονική εξέλιξη της πολυφωνικής μουσικής, από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, σε διαφορετικές πολιτισμικές παραδόσεις. Αναφέρθηκε στους διαφορετικούς μουσικούς τρόπους και ύφη με τους οποίους οι μουσικές παραδόσεις των λαών προσέγγισαν το πολυφωνικό τραγούδι.
Το πρακτικό μέρος περιλάμβανε ασκήσεις φωνητικής και ορθής τοποθέτησης της φωνής από τη μουσικό Μαρία Καραμούζα σε συνεργασία με την Δωροθέα Καραμούζα. Ακολούθησαν μουσικά πολυφωνικά παραδείγματα που τραγούδησαν οι εμψυχωτές/τριες του εργαστηρίου. Το τελευταίο μέρος της πρακτικής άσκησης περιλάμβανε μουσικούς πολυφωνικούς κανόνες που τραγούδησαν όλοι/ες οι συμμετέχουσες/ντες.
Το ενδιαφέρον εργαστήριο παρακολούθησαν τα μέλη του «Εργαστηρίου Πολυτροπικών Δραστηριοτήτων» και εντασσόταν στη σειρά βιωματικών δράσεων των προγράμματος σπουδών του, οι οποίες οργανώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα με τη συνεργασία καλλιτεχνών διαφορετικών μορφών τέχνης.
Ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου και τα μέλη του «Εργαστηρίου Πολυτροπικών Δραστηριοτήτων» ευχαριστούν θερμά τους/τις μουσικούς Δημήτρη, Μαρία και Δωροθέα Καραμούζα για την εξαιρετική και καλλιτεχνικά άρτια οργάνωση του βιωματικού εργαστηρίου.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΛΕΤΕΣ ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΜΠΑΡΟΚ ΚΑΙ ΤΟΥ ΡΟΚΟΚΟ | COLOR PALLETES INSPIRED BY BAROQUE AND ROCOCO ART | ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ 4 \ DESIGN \ ΠΟΛΥΤΡΟΠΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ 37 | MULTIMODAL TEXTS 37