ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ «ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΟΛΥΤΡΟΠΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ “DEEP EYES”» ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΙΣΙΔΩΡΟΥ ΖΟΥΓΡΟΥ «ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΑΥΤΟΥ ΨΥΧΗΣ»

Το «Εργαστήριο Πολυτροπικών Δραστηριοτήτων “Deep Eyes”» του ΟΡ.ΦΕ.Ο. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου «Περί της Εαυτού Ψυχής» του Ισίδωρου Ζουργού στο Βιβλιοπωλείο «Νέστωρ» (Κατερίνη) την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023. Το βιβλίο παρουσίασε ο φιλόλογος και συνεργάτης του «Εργαστηρίου» Διονύσης Ζαρώτης. Αποσπάσματα διάβασαν η Ευαγγελία Τσιμήτρη, η Κατερίνα Νταλαμπέκου και η Σταυρίνα Βάια. Ακολούθησε συζήτηση, στην οποία ο συγγραφέας συνομίλησε με το κοινό. 




Το βιβλίο διαδραματίζεται στα πρώτα χρόνια της βασιλείας του Μανουήλ Α΄ Κομνηνού. Ο ήρωάς του Σταυράκιος Κλαδάς αναθυμάται τη μακρόχρονη ζωή του σε μια ερημική ακτή της Προποντίδας. Νοτάριος και αντιγραφέας ο ίδιος όλα του τα χρόνια, έχοντας μεταγράψει εκατοντάδες συγγράμματα αγίων και ελλόγιμων ανδρών, αποφασίζει, ελεύθερος πια, να συντάξει τη δική του χρονογραφία. 
Ο συγγραφέας επεξηγώντας τον λόγο για τον οποίο ασχολήθηκε με τη βυζαντινή περίοδο είπε ότι: «Ήθελα να γράψω για το Βυζάντιο. Ήταν ένα συγγραφικό όνειρο 25 χρονών. Ζω στη Θεσσαλονίκη. Στη Θεσσαλονίκη δεν μπορείς να αποδράσεις από το Βυζάντιο. Θα πέσεις πάνω στα τείχη, στις Βυζαντινές εκκλησίες, θα δεις τη Ροτόντα, τον Λευκό Πύργο, θα πας στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Το σύθαμπο των βυζαντινών χρόνων έχει μια γοητεία. Αυτό το ημίφως είναι ιδανικός βιότοπος για την ανάπτυξη ενός μυθιστορήματος». 
Ο φιλόλογος Διονύσης Ζαρώτης αναφερόμενος στο είδος της συγγραφής είπε ότι: «Το μυθιστόρημα δεν είναι ένας cursus honorum, δηλαδή η λαμπρή σταδιοδρομία ενός αυτοδημιούργητου νέου, αλλά ένα bildungsroman, δηλαδή η εκ του σύνεγγυς παρακολούθηση, η έσωθεν παρουσίαση της διαμόρφωσης μιας προσωπικότητας, η εκδήλωση και η εκτύλιξη ενός χαρακτήρα, ο οποίος στην ουσία του παραμένει αυτού που νέος ένιωθε ο ήρωας για τον εαυτό του και σε ώριμη πια ηλικία το παρουσιάζει απερίφραστα σε όποιον έχει να προτείνει νέα τολμήματα».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΛΕΤΕΣ ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΜΠΑΡΟΚ ΚΑΙ ΤΟΥ ΡΟΚΟΚΟ | COLOR PALLETES INSPIRED BY BAROQUE AND ROCOCO ART | ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ 4 \ DESIGN \ ΠΟΛΥΤΡΟΠΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ 37 | MULTIMODAL TEXTS 37