ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ «ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΟΛΥΤΡΟΠΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ “DEEP EYES”» ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ ΣΤΟ «ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΗΣ» ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

 


Το «Εργαστήριο Πολυτροπικών Δραστηριοτήτων “Deep Eeys”» του ΟΡ.ΦΕ.Ο. συμμετέχει στον σχεδιασμό και στην καλλιτεχνική υποστήριξη του «Συνεργατικού Εργαστηρίου Τέχνης» (Σ.Ε.Τ.) του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας και το «Εργαστήριο Λόγου και Πολιτισμού» του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Το Σ.Ε.Τ. είναι δημιουργική ομάδα έκφρασης και επικοινωνίας εκπαιδευτικών διαφόρων ειδικοτήτων. Βασικοί του στόχοι είναι να λειτουργήσει ως επιμορφωτικός και ερευνητικός χώρος επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών με βάση τις τέχνες και ως πυρήνας καλλιτεχνικής και δημιουργικής έκφρασης. Παράλληλα το Σ.Ε.Τ. σκοπεύει να λειτουργήσει ως εναλλακτική πρόταση ενδυνάμωσης του ρόλου των εκπαιδευτικών στο σχολείο και στην κοινωνία. Απώτερος του Σ.Ε.Τ. είναι η παραγωγή παραστατικών καλλιτεχνικών έργων που συνδυάζουν κίνηση, μουσική έκφραση, πολυμεσικές εφαρμογές και προσωπικές αφηγήσεις, τα οποία θα προκύπτουν από συνεργατικές και συμμετοχικές διαδικασίες και θα παρεμβαίνουν δυναμικά στον ευρύτερο κοινωνικο-πολιτισμικό χώρο.
Με βάση τη μεθοδολογία της έρευνας δράσης (action research) και τις βασισμένες στην τέχνη ποιοτικές μεθοδολογίες (art based research), τα μέλη της ομάδας έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και ν΄ ασκηθούν σε σύγχρονες παραστασιακές και επιτελεστικές μορφές τέχνης, όπως μεταδραματικές θεατρικές δράσεις, performances, δράσεις επιτελεστικής ποίησης, installations, βιωματικές αφηγήσεις ζωής, δημιουργική γραφή κ.ά.
Το Πρόγραμμα Σπουδών του Σ.Ε.Τ. περιλαμβάνει θεωρητικά μαθήματα ιστορίας και ερμηνείας της τέχνης και πρακτικές ασκήσεις κιναισθητικής και ενσώματης έκφρασης.
Όσον αφορά στα θεωρητικά μαθήματα το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει:
· Στοιχεία Ιστορίας της Τέχνης. Γνωριμία με τα βασικά κινήματα και σχολές τέχνης.
· Παραστατικές και επιτελεστικές μορφές τέχνης: μεταδραματικές θεατρικές δράσεις (επινοητικό θέατρο, θέατρο του καταπιεσμένου κ.ά.), performances, δράσεις επιτελεστικής ποίησης, installations, βιωματικές αφηγήσεις ζωής κ.ά.
· Βασικές μεθόδους ερμηνείας έργων τέχνης (μορφολογική και δομική, σημειωτική, εικονολογία, κοινωνικός και πολιτισμικός περίγυρος, «δια-εικονισμοί» κ.ά.).
· Βασικά χαρακτηριστικά του πολυτροπικού λόγου και πολυτροπικές διασυνδέσεις ανάμεσα στις τέχνες με βάση κοινά χαρακτηριστικά, όπως μοτίβα, σύνθεση, ύφος/τεχνοτροπία, ρυθμός.
· Βασικοί κανόνες της οπτικοακουστικής επικοινωνίας με βάση την ανάλυση πολυμεσικών έργων που συνδυάζουν κείμενο, εικόνα, ήχο, βίντεο και animation.
· Παραδείγματα εφαρμογών στην εκπαίδευση με βασική αρχή τη συνέργεια πολλών μορφών τέχνης, την ενεργή συμμετοχή των παιδιών και την ανταπόκριση σε συγκεκριμένα κοινωνικο-πολιτισμικά ερωτήματα.
Όσον αφορά στις πρακτικές ασκήσεις το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει:
· Κινησιολογία και βασικές κιναισθητικές και ψυχοκινητικές τεχνικές με έμφαση στην παιδαγωγική αξιοποίησή τους. Οι κιναισθητικές τεχνικές συμβάλλουν στην ανάπτυξη της κιναισθητικής ικανότητας, δηλαδή, της ικανότητας συντονισμού της κίνησης του σώματος και της επίγνωσης της θέσης του σώματος στον χώρο. Οι ψυχοκινητικές τεχνικές ασκούν σε πρακτικές αυτορρύθμισης και συντονισμού των συναισθημάτων με τις σωματικές κινήσεις.
· Σύνθετες ασκήσεις συγκέντρωσης, παρατήρησης και αυτορρύθμισης με στόχο την ανάπτυξη της ικανότητας της συν-αντίληψης του ρυθμού, της σωματικής έκφρασης, του λόγου και της μουσικής έκφρασης.
· Γνωριμία με βασικές αρχές της βιοενεργειακής μεθόδου (Τερζόπουλου), όπως ασκήσεις αναπνοής, αυτοσυγκέντρωσης, προετοιμασίας και ανάπτυξης του σώματος.
· Βασικές ασκήσεις ορθοφωνίας και αφήγησης. Τεχνικές διασύνδεσης σωματικής έκφρασης και αφηγηματικού ρυθμού.
· Ασκήσεις στο τραγούδι (μονοφωνία, μουσικοί κανόνες κ.ά.) σε συνδυασμό με ασκήσεις διαφραγματικής αναπνοής και σωστής τοποθέτησης της φωνής.
· Γνωριμία με ηχογόνες κατασκευές, κρουστά και μεμβρανόφωνα.
· Στοιχεία status, θεατροπαιχνίδια και αυτοσχεδιασμοί.
· Τεχνικές του θεάτρου του Καταπιεσμένου. Συνεργατική έρευνα κοινωνικών προβλημάτων και ασκήσεις ομαδικής έκφρασης.
· Βασικές τεχνικές της performance και της μεθόδου Abramovich.
· Ασκήσεις δημιουργικής γραφής και τεχνικές επιτελεστικής ποίησης (performance poetry).
· Προετοιμασία συλλογικών επιτελέσεων με βάση τον θεατρικό αυτοσχεδιασμό, τις αφηγήσεις ζωής, τον συνδυασμό κίνησης, λόγου και μουσικής και τη διάδραση με το κοινό.

Η φοίτηση στο Σ.Ε.Τ. περιλαμβάνει ένα (1) εβδομαδιαίο μάθημα και ατομικές εργασίες.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Νικόλαος Γραίκος | 6977 40 20 88 
Θανάσης Κοντοφάκας (εκ μέρους του ΣΕΠΕ) | 694 459 3547 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΛΕΤΕΣ ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΜΠΑΡΟΚ ΚΑΙ ΤΟΥ ΡΟΚΟΚΟ | COLOR PALLETES INSPIRED BY BAROQUE AND ROCOCO ART | ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ 4 \ DESIGN \ ΠΟΛΥΤΡΟΠΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ 37 | MULTIMODAL TEXTS 37