ΑΠΟΨΕΙΣ | «ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ, ΠΑΡΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ;»


Οι έφηβες του «Εργαστηρίου» απαντούν με επιχειρήματα στο ερώτημα, κάνοντας δημόσια έκκληση για την πραγματοποίηση του 49ου Φεστιβάλ Ολύμπου.       
Ο κίνδυνος να περάσουμε φέτος, για πρώτη φορά, ένα καλοκαίρι χωρίς Φεστιβάλ Ολύμπου, χωρίς θεατρικές, μουσικές ή εικαστικές εκδηλώσεις, δηλαδή ένα καλοκαίρι άχρωμο και μονοκόμματο, απασχόλησε τα παιδιά του «Εργαστηρίου». Το ερώτημα «γιατί πρέπει να γίνει το φετινό Φεστιβάλ Ολύμπου παρά τα προβλήματα και τους περιορισμούς της πανδημίας;» προσεγγίστηκε από τα παιδιά με βάση τη σχετική μεθοδολογία παραγωγής επιχειρηματολογικού λόγου με έμφαση στην ύπαρξη πραγματικού επικοινωνιακού στόχου. Αφετηρία ήταν το προσωπικό ενδιαφέρον των παιδιών για την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ, όχι μόνο γιατί είναι από τους τακτικότερους θεατές του, αλλά και γιατί παρουσιάζουν τις καλλιτεχνικές τους δράσεις στη διάρκειά του. Με βάση αυτό το προσωπικό τους ενδιαφέρον και με «περίσταση επικοινωνίας» τη δημοσιοποίηση των απόψεών τους στο διαδίκτυο, ρα παιδιά επεξεργάστηκαν άλλα σχετικά κείμενα, που ασχολούνται με τα προβλήματα που δημιουργεί η πανδημία στις εκδηλώσεις πολιτισμού —χαρακτηριστικό είναι το ευσύνοπτο και ενδιαφέρον κείμενο «Ανάγνωση και τέχνες» της Βενετίας Αποστολίδου στον διαδικτυακό Αναγνώστη 10/5/2020 προσπελάσιμο στο link: https://www.oanagnostis.gr/anagnosi-kai-technes-tis-venetias-apostolidoy/— στη συνέχεια οργάνωσαν ένα δίκτυο των υπέρ και των κατά επιχειρημάτων και συνέθεσαν τα δικά τους κείμενα.
Οι έφηβες του «Εργαστηρίου» που έγραψαν κείμενα ήταν: Ανθή Κατσαμάγκα / Ελένη Τόκα / Έλενα Κορινιώτη / Βαγγελίτσα Τσιμήτρη / Κατερίνα Παπαναστασίου / Δήμητρα Γιάντσιου / Ηλιάνα Τζιάφα / Νάνσυ Τζιόλη / Πασχαλίνα Γιαννάκη / Ιωάννα Μανάκου / Χριστίνα Λιόλιου / Ιωάννα Ντόντη / Καλλιόπη Τσιανάκα / Αγγελική Καρατζόγλου / Κατερίνα Νταλαμπέκου / Πάμελα Πετάλι / Διονυσία Φωτιάδου / Αναστασία Παπαναστασίου / Μαρία Τσιανάκα / Σταυρίνα Βάια / Θεοδώρα Λαζάρου

Της Νάνσυς Τζιόλη


Σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, τα καλοκαίρια μας είναι γεμάτα παραστάσεις, συναυλίες και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Οι άνθρωποι αγαπούν τη μουσική και το θέατρο. Πως μπορείς, όμως, να αντιμετωπίσεις την κατάσταση, όταν μαθαίνεις ότι όλα αυτά, όλα αυτά που περίμενες έναν ολόκληρο χειμώνα, μπορεί να ακυρωθούν εξαιτίας της πανδημίας;
Καταρχάς, το Φεστιβάλ Ολύμπου είναι ένα γεγονός όπου άνθρωποι όλων των ηλικιών περιμένουν με ανυπομονησία, για λόγους κοινωνικούς αλλά και πνευματικούς. Τι πιο ευχάριστο από το να παρακολουθείς μια παράσταση με τους φίλους ή την οικογένειά σου και έπειτα να συζητάτε γι΄ αυτήν; Να αναλύετε την κάθε λεπτομέρεια και να μοιράζεστε απόψεις και συναισθήματα; 
Κατά δεύτερο λόγο, το θέμα δεν αφορά μόνο τους θεατές, αλλά και τους ηθοποιούς. Προφανώς υπήρχαν πολλοί θίασοι και καλλιτέχνες, που θα ετοιμαζόντουσαν αρκετό καιρό για να συμμετάσχουν σε μια εκδήλωση όπως αυτή του Φεστιβάλ Ολύμπου. Η απογοήτευσή τους θα ήταν μεγάλη γιατί όλοι αυτοί οι μήνες προετοιμασίες θα πήγαιναν χαμένοι. 
Περαιτέρω, το θέμα έχει και οικονομικές διαστάσεις. Πολλοί εργαζόμενοι καλλιτέχνες θα μπορούσαν να συντηρούσαν τους εαυτούς και τις οικογένειές τους από τα έσοδα των παραστάσεων. 
Παρόλα, όμως, αυτά υπάρχει και ο κίνδυνος της πανδημίας. Η αλήθεια είναι πως με όλο αυτόν τον συνωστισμό στις παραστάσεις, θα μπορούσε εύκολα εξαπλωθεί ο ιός, θέτοντας άθελά μας σε κίνδυνο τους εαυτούς μας αλλά και τους αγαπημένους μας. Ωστόσο, θεωρώ πως με την υιοθέτηση των κατάλληλων οδηγιών, δηλαδή τηρώντας τις αποστάσεις και αποφεύγοντας τις πολλές επαφές, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η οποιαδήποτε παράσταση ή συναυλία χωρίς να θέσουμε κανέναν σε κίνδυνο. 
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, πιστεύω πως το Φεστιβάλ Ολύμπου θα πρέπει να διεξαχθεί όπως κάθε χρόνο, δίνοντας χαρά σε πολλούς θεατές και καλλιτέχνες, δίχως όμως να ξεχνάμε πως το παν είναι η υγεία μας. 


Της Ευαγγελίας Τσιμήτρη 

Το Φεστιβάλ Ολύμπου αποτελεί εδώ και σχεδόν 50 χρόνια ένα πολύ σημαντικό πολιτισμικό γεγονός για την Πιερία. Με κέντρο το αρχαίο θέατρο του Δίου κάθε καλοκαίρι φιλοξενεί θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις αλλά και συγκροτήματα τα οποία δίνουν μια δροσερή νότα τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού. Το φετινό όμως καλοκαίρι προβλέπεται αρκετά δύσκολο όσον αναφορά τους περιορισμούς που θέτει η πανδημία του κορονοιού. Αρκετοί προβληματίζονται για το εάν θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το φετινό Φεστιβάλ. Ωστόσο, τα τα επιχειρήματα υπέρ της πραγματοποίησης του Φεστιβάλ είναι πολλά. 
Καταρχάς, είναι γενικά αποδεκτό πως οι νέοι έχουν ανάγκη το Φεστιβάλ, γιατί τροφοδοτεί τη γνώση και την καλλιτεχνική δημιουργία. Το Φεστιβάλ λειτουργεί, επίσης, γι΄ αυτούς ως πηγή έμπνευσης. Κάτι που δυστυχώς λείπει από την σημερινή κοινωνία, αν και θα έπρεπε να είναι το κύριο συστατικό που θα την χαρακτήριζε.
Ακόμη, θεωρώ πως το θέατρο και γενικά οι τέχνες ψυχαγωγούν, εμψυχώνουν και συγχρόνως διδάσκουν τους θεατές. Κάτι πού είναι πολύ απαραίτητο για τους ανθρώπους στην παρούσα φάση που όλοι βρισκόμαστε! Οι θεατές διδάσκονται καλύτερα μέσω της τέχνης, γιατί η τέχνη έχει την ιδιότητα να αναπαριστά με καλλιτεχνικό τρόπο έννοιες και αξίες κι έτσι ο κάθε άνθρωπος μπορεί ευκολότερα να τις κατανοήσει και να τις εφαρμόσει. Συνεπώς, χωρίς το Φεστιβάλ Ολύμπου αποδυναμώνονται οι τέχνες και χωρίς τις τέχνες σβήνει η γνώση και ο πολιτισμός!
Η περιοχή όπου διεξάγεται το Φεστιβάλ Ολύμπου θεωρείται πόλος έλξης πολλών τουριστών το καλοκαίρι, εξαιτίας των φυσικών ομορφιών, των αρχαίων μνημείων αλλά και του ίδιου του Φεστιβάλ. Κατά συνέπεια, εάν δεν πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ το φετινό καλοκαίρι θα δημιουργηθεί οικονομικό πρόβλημα, επειδή αρκετοί από τους τουρίστες επισκέπτονται τον τόπο μας μόνο και μόνο για τις δραστηριότητες του Φεστιβάλ. 
Εκτός από τα παραπάνω, είμαι σίγουρη πως το Φεστιβάλ οργανώνεται από δραστήριους ανθρώπου με μεράκι που ποτέ δεν το βάζουν κάτω στις πρώτες δυσκολίες. Έτσι νομίζω πως θα πράξουν και σε αυτή την δύσκολη περίοδο. Γιατί, όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο Ηράκλειτος: «Εάν μη έλπηται ανέλπιστον, ουκ εξευρήσει (μτφρ: αν δεν ελπίζεις το ανέλπιστο, δεν θα το βρεις)». 
Αναμφισβήτητα, ανήκω στην πλευρά που υποστηρίζει πως το Φεστιβάλ Ολύμπου πρέπει να πραγματοποιηθεί. Όχι μόνο επειδή απολαμβάνω να παρακολουθώ ενδιαφέροντα θεατρικά σχήματα, αλλά και επειδή θεωρούμε και εγώ μαζί με το «Εργαστήριο» μου ένα κομμάτι του Φεστιβάλ. Ή και ακόμη θα μπορούσα να χαρακτηριστώ ένα παιδί με όνειρα για το φετινό καλοκαίρι που δεν θα ήθελα κάνεις να μου τα χαλάσει. Ούτε και ο ‘’αόρατος’’ εχθρός. 
Γιατί καλοκαίρι χωρίς Φεστιβάλ Ολύμπου είναι καλοκαίρι χωρίς πολιτισμό… 


Της Ελένης Τόκα 

Είναι γεγονός πως οι τέχνες, το θέατρο, ο κινηματογράφος κ.λπ. παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή μας. Είναι εξαιρετικές πηγές ψυχαγωγίας αλλά και μόρφωσης. Διευρύνουν τον πνευματικό μας ορίζοντα. Μας κάνουν να ξεφεύγουμε από το πραγματικό κόσμο. Να ταξιδεύουμε, να βλέπουμε τις καταστάσεις με διαφορετικές οπτικές. Όσο αδιανόητο και αν ακούγεται αυτό, παρακολουθώντας για παράδειγμα μια ταινία, μπορεί να αλλάξει η ζωή σου ριζικά. Δυστυχώς η πανδημία δημιούργησε ένα τοίχο στη σχέση των ανθρώπων με τις τέχνες. Είναι στο χέρι μας να τον γκρεμίσουμε. Πιστεύω ότι παρά τις αμέτρητες δυσκολίες που θα υπάρξουν, το Φεστιβάλ Ολύμπου θα πρέπει να πραγματοποιηθεί. 
Αρχικά, κατά τη γνώμη μου, στη χώρα μας δεν έχει γεφυρωθεί εντελώς το χάσμα ανάμεσα στον μέσο πολίτη και στην τέχνη. Υπάρχουν ακόμη πολλοί άνθρωποι που ίσως να μην έχουν παρακολουθήσει ποτέ κάποια παράσταση. Το Φεστιβάλ δίνει τη δυνατότητα σε κάθε άνθρωπο να παρακολουθήσει ποιοτικές παραστάσεις και μάλιστα με προσιτό εισιτήριο. Με τον τρόπο αυτό δίνει ευκαιρίες για ψυχαγωγία και μόρφωση, κάτι που έχει παραμεληθεί λόγω των γρήγορων ρυθμών της ζωής. 
Εάν το φετινό Φεστιβάλ δεν πραγματοποιηθεί θα μειωθεί κατά πολύ το ποσοστό ενδιαφέροντος για τις τέχνες στον νομό μας. Είναι σημαντικό να φροντίζουμε τον πνευματικό και ψυχικό μας κόσμο. Μετά από ένα τόσο μεγάλο διάστημα «διαλείμματος» λόγω της πανδημίας υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουμε άνθρωποι μονοκόμματοι χωρίς ευαισθησίες. Θα σταματήσουμε να σκεφτόμαστε πράγματα που θα μας είχαν προβληματίσει παρακολουθώντας μια παράσταση. Θα απομακρυνθούμε από διάφορα βαθιά και πνευματικά ζητήματα, που υπό άλλες συνθήκες θα είχαμε την ευκαιρία να αναλύσουμε. 
Επιπροσθέτως οι τέχνες, όπως το θέατρο, ήταν για πολλούς μια σανίδα σωτηρίας. Μέσα στην πίεση και στο στρες είχαν την ευκαιρία να ξεφύγουν για μερικές ώρες. Να ξεχάσουν άγχη, υποχρεώσεις, προσωπικά προβλήματα. Ειδικά λόγω πανδημίας είναι πολύ σημαντικό να ξεφεύγουμε. Να μη το βάζουμε κάτω. Πρέπει να ψάχνουμε τρόπους να χαλαρώνουμε και να διατηρούμε την ψυχική μας ηρεμία. 
Συνοψίζοντας κατά την άποψή μου το Φεστιβάλ Ολύμπου είναι πολύ σημαντικό και θα επωφελούμασταν όλοι εάν με τα σωστά μέτρα ασφαλείας πραγματοποιηθεί. Θα είναι αισθητή η απώλειά του ειδικά φέτος και μεγάλο μειονέκτημα για όλους. 

Της Κατερίνας Νταλαμπέκου 

Τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της παγκόσμιας πανδημίας έχουμε στερηθεί πολλά πράγματα. Όλα άλλαξαν ξαφνικά στη ζωή μας, όμως ποτέ δεν σταμάτησε το ενδιαφέρον μας για τις τέχνες. Μας ενθάρρυνε το γεγονός ότι το καλοκαίρι θα μπορούσαμε να παρακολουθήσουμε παραστάσεις και προετοιμαζόμασταν συνεχώς και για την δικιά μας παράσταση. 
Όμως, από τη στιγμή που μάθαμε ότι το φεστιβάλ Ολύμπου ίσως και να μην πραγματοποιηθεί φέτος, όλοι μας απογοητευτήκαμε. Γι΄ αυτό λοιπόν θα θέλαμε να εκφράσουμε τις σκέψεις μας και να πείσουμε τους ιθύνοντες ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για να πραγματοποιηθεί και φέτος το Φεστιβάλ Ολύμπου. 
Πρώτα απ΄ όλα, η ψυχαγωγία των θεατών είναι ένας από τους κυριότερους λόγους που θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί το φετινό φεστιβάλ. Παρακολουθώντας παραστάσεις ψυχαγωγούνται, καλλιεργούνται και διευρύνουν τους πνευματικούς ορίζοντες τους. Επιπλέον το θέατρο δεν τους ψυχαγωγεί μόνο αλλά και τους εμψυχώνει και συγχρόνως τους διδάσκει. 
Ένας άλλος σημαντικός λόγος για να λειτουργήσει το φεστιβάλ Ολύμπου είναι και ο οικονομικός παράγοντας. Η Πιερία αποτελεί πόλος έλξης πολλών τουριστών. Στην περίπτωση, όμως, που το Φεστιβάλ δεν πραγματοποιηθεί ο τουρισμός στην ευρύτερη περιοχή θα μειωθεί μαζί και η οικονομία. 
Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, είναι το υγειονομικό ζήτημα. Είναι σημαντικό οι θεατές να νιώθουν σιγουριά και ασφάλεια. Γι΄ αυτό εάν τηρούνται με αυστηρότητα τα υγειονομικά πρωτόκολλα μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς προβλήματα το Φεστιβάλ. 
Συνοψίζοντας, θα ήθελα να εκφράσω και την προσωπική μου άποψη για το ζήτημα, η οποία είναι πως χωρίς το Φεστιβάλ Ολύμπου δεν έχει νόημα το καλοκαίρι μας και είναι κρίμα να πάει χαμένος τόσος κόπος δουλειάς για εμάς που ετοιμαζόμασταν όλον τον χειμώνα γι΄ αυτό. 


Της Σταυρίνας Βάιας 

Το Φεστιβάλ Ολύμπου αποτελεί το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός της Πιερίας με πανελλήνια εμβέλεια και διεθνή προβολή. Φέτος κλείνει την 49η χρόνια από την ίδρυσή του το 1972. Ως μέλη του «Εργαστηρίου Πολυτροπικών Δραστηριοτήτων» θα θέλαμε να συνεισφέρουμε στη συζήτηση για το εάν πρέπει να γίνει το φετινό Φεστιβάλ Ολύμπου. 
Κατά την γνώμη μου, αλλά φαντάζομαι και πολλών άλλων, θα ήταν κρίμα το Φεστιβάλ Ολύμπου να μην πραγματοποιηθεί φέτος, εξαιτίας της γνωστής πανδημίας του κορονοϊού. 
Καταρχάς, πιστεύω ότι εάν το Φεστιβάλ Ολύμπου οργανωθεί, ακολουθώντας τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Πολιτισμού δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Δεν είναι και τόσο δύσκολο να ακολουθήσουμε με τις οδηγίες αυτές ακόμα και εάν αυτό θα έχει ως επακόλουθο λιγότερους θεατές. Άλλωστε όλοι οι χώροι στους οποίους πραγματοποιούνται οι παραστάσεις είναι ανοιχτοί και δεν θα υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Επιπροσθέτως, στη διάρκεια των παραστάσεων θα υπάρχουν οι υπεύθυνοι του Φεστιβάλ και οι εθελοντές, οι οποίοι θα ελέγχουν εάν τηρούνται τα μέτρα προστασίας χωρίς κάποια «παρατυπία». Άλλωστε οι θεατές μπορούν να φοράνε μάσκες και γάντια και θα έχουν σίγουρα από ένα αντισηπτικό ή τουλάχιστον αντισηπτικά μαντηλάκια. 
Η δυσκολία από το γεγονός ότι στη σκηνή οι ηθοποιοί θα πρέπει να τηρούν την απόσταση των δύο μέτρων μεταξύ τους νομίζω ότι παρά τις δυσκολίες μπορεί να ρυθμιστεί. Προκειμένου όμως να πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ οι «ηθοποιοί» μιας παράστασης μπορούν να προσαρμοστούν και να προκύψει κάτι εξίσου ωραίο από καλλιτεχνικής άποψης. 
Νομίζω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε παρά τα πολλά προβλήματα. Εάν όλοι δείξουμε πειθαρχία, σοβαρότητα και υπευθυνότητα στην πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση που ζούμε τότε όλα μπορούν να ξεπεραστούν. Η πίστη στο σημαντικό έργο που θέλουμε να πετύχουμε θα μας δώσει τη δύναμη να ξεπεράσουμε τα εμπόδια. Είμαστε εδώ για νέες εμπειρίες και ακόμη και κάποιες μικρές αποτυχίες δεν θα πρέπει να μας πτοήσουν. Δεν πρέπει με τις πρώτες δυσκολίες να τα παρατήσουμε και να κάνουμε πίσω. 
Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που έχει ενταχθεί σε μια καλλιτεχνική ομάδα του Φεστιβάλ στην οποία έχουμε μάθει να τα καταφέρνουμε αντιμετωπίζοντας μεγαλύτερες δυσκολίες από αυτή. 
Ελπίζουμε, ότι με την στήριξη όλων το φετινό Φεστιβάλ Ολύμπου θα πραγματοποιηθεί και θα πετύχει όπως αυτό γίνεται κάθε χρόνο. 


Της Κατερίνας Παπαναστασίου 

Για πρώτη φορά, μετά από 48 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, το Φεστιβάλ Ολύμπου κινδυνεύει να μη γίνει εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Πιστεύω ότι αυτό δεν θα πρέπει να γίνει και τα επιχειρήματα είναι συγκεκριμένα. 
Πέρα από ένα ασυνήθιστο καλοκαίρι, χωρίς χορούς και τραγούδια, θα είναι ένα καλοκαίρι χωρίς πολιτισμό και ψυχαγωγία. Είναι γνωστό ότι το θέατρο από τα αρχαία χρόνια αποτελεί πηγή μόρφωσης για όλους τους ανθρώπους. Είναι ένας τρόπος για να μάθουμε να φερόμαστε πολιτισμένα και να αντλούμε αξίες για τη ζωή. Εάν το φετινό καλοκαίρι δεν πραγματοποιηθούν θεατρικές παραστάσεις από πού θα αντλήσουν μορφωτικά αγαθά οι απλοί άνθρωποι; 
Κάθε χρόνο πολλοί καλλιτέχνες προετοιμάζονται για τις καλοκαιρινές παραστάσεις. Φέτος, όμως, πολλοί καλλιτέχνες δεν θα καταφέρουν να δουλέψουν. Πίσω από όλους αυτούς τους ηθοποιούς και τους τραγουδιστές, υπάρχουν και πολλοί άλλοι εργαζόμενοι σε διάφορους τομείς που έχουν κοπιάσει και έχουν αφιερώσει πολλές ώρες δουλειάς ετοιμάζοντας καλλιτεχνικές παραστάσεις. Όλοι αυτοί φέτος θα μείνουν άνεργοι και δεν θα μπορέσουν να παρουσιάσουν το έργο τους. 
Πιστεύω ότι πραγματοποίηση του Φεστιβάλ είναι εφικτή για φέτος. Εάν εφαρμόσουμε τους υγειονομικούς κανόνες δεν θα υπάρξει κανένας κίνδυνος. 
Πιο συγκεκριμένα, το Αρχαίο θέατρο του Δίου χωράει 3.000 περίπου θεατές. Εάν καλυφθεί μόνο το 30% των θέσεων του θεάτρου οι θεατές θα μπορούν άνετα να κάθονται σε απόσταση 1,5 περίπου μέτρου μεταξύ τους, που είναι η ασφαλής απόσταση. Ο αριθμός των εισιτηρίων θα είναι ανάλογος με τις θέσεις. Επίσης, μια παράσταση ή συναυλία θα έχει τη δυνατότητα να επαναλαμβάνεται δύο και τρεις φορές. Ακόμα, οι ηθοποιοί και οι τραγουδιστές θα μπορούν να έχουν την κατάλληλη απόσταση από το κοινό. Οι θεατρικές παραστάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν με τα απαιτούμενα μέτρα. 
Εκθέσεις και παρουσιάσεις διαφόρων άλλων θεαμάτων είναι επίσης εφικτά. Θα υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός ατόμων στους κλειστούς χώρους. Στους ανοιχτούς χώρους, φτάνει μόνο να υπάρχει η προτεινόμενη απόσταση μεταξύ των ανθρώπων. Φυσικά πριν την είσοδο θα υπάρχουν εθελοντές οι οποίοι θα δίνουν τις κατάλληλες οδηγίες και ελέγχουν εάν τηρούνται οι κανόνες. Σε περίπτωση που υπάρξει ύποπτο κρούσμα, θα υπάρχει ένας ξεχωριστός χώρος για αυτές τις περιπτώσεις. 
Σίγουρα υπάρχουν και άλλοι λόγοι και τρόποι για την πραγματοποίηση του φετινού Φεστιβάλ Ολύμπου. Αρκεί να υπάρχει θέληση και πίστη και τότε όλα μπορούν να γίνουν. 


Της Ανθής Κατσαμάγκα 

Η άποψη μου είναι ότι η οργάνωση του Φεστιβάλ Ολύμπου είναι απαραίτητη, ειδικά σε μία κατάσταση ανησυχίας, όπως αυτή που ζούμε εξαιτίας της πανδημίας. 
Το Φεστιβάλ είναι μια καλλιτεχνική πανδαισία. Χάρις αυτού έρχεσαι σε επαφή με έναν διαφορετικό τρόπο θέασης της πραγματικότητας. Έχεις την ευκαιρία ν’ αντιληφθείς πως υπάρχει πλήθος διαφορετικών τρόπων να προσεγγίζεις τον κόσμο γύρω σου, γεγονός που σε βοηθά να γίνεσαι λιγότερο απόλυτος στις απόψεις σου.
Ο πυλώνας του Φεστιβάλ είναι οι τέχνες. Οι τέχνες κατασιγάζουν τα πάθη και εξαγνίζουν τον άνθρωπο. Είναι ένα καταφύγιο όπου ο άνθρωπος μπορεί να αποβάλει το άγχος και την εσωτερική ένταση. Επιπρόσθετα, η τέχνη είναι σε μεγάλο βαθμό μια διαρκής αναζήτηση της ομορφιάς και της αρμονίας. Ανυψώνει το άτομο προσαρμόζοντας την αισθητική με την πνευματική καλλιέργεια και προσφέρει ανώτερη αισθητική καλλιέργεια. Αξιοσημείωτη μνεία αξίζει το γεγονός ότι η τέχνη διαμορφώνει και ηθικά τον άνθρωπο. Συνδέει την ηθική με τη λογική, την ευαισθησία με την πνευματικότητα, την αλήθεια με την ελευθερία και τη δικαιοσύνη. Η τέχνη απομακρύνει από εγωισμούς και αντιζηλίες, αποζητώντας το ανθρώπινο κάλλος, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Στο έσχατο βάθος η αισθητική και η ηθική συμπίπτουν.
Επιπλέον, το Φεστιβάλ Ολύμπου αναδεικνύει την ιστορία του πιερικού λαού μας. Αποδεικνύει την ιστορική συνέχεια του νομού, καθώς γεφυρώνει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. Η αξία του είναι διαχρονική. 
Θα ήθελα να προσθέσω ότι το Φεστιβάλ είναι ένας χώρος απελευθέρωσης. Εξάπτει την φαντασία και τον αυθορμητισμό, καλλιεργεί την έκφραση και τη σκέψη και αναπτύσσει την παρατηρητικότητα και την πρωτοτυπία. 
Το Φεστιβάλ, αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός της Πιερίας και ευρύτερα της Μακεδονίας και Θεσσαλίας με πανελλήνια εμβέλεια και διεθνή προοπτική. 
Το Φεστιβάλ Ολύμπου είναι αναγκαίο, είναι τέχνη και κάθε μορφή τέχνης είναι η έκφραση ενός συναισθήματος, η διακονία μιας ιδέας, η εκπλήρωση μιας επιθυμίας. 


Της Πάμελας Πετάλι 

Όπως ήδη γνωρίζουμε τη φετινή χρονιά ήρθαμε αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Το διάστημα αυτό κρίθηκαν πολλοί θεσμοί. Κάποιοι από αυτούς στάθηκαν στο ύψος τους, άλλοι όμως έχασαν την υπόληψη τους, κάτι που δεν θα ήθελα να συμβεί σε ένα, ιστορικό φορέα τέχνης και ψυχαγωγίας, όπως είναι το Φεστιβάλ Ολύμπου (Φ.Ο.).
Μετά από μακροχρόνια πετυχημένη λειτουργία η πραγματοποίηση του φετινού Φ.Ο. κινδυνεύει να μη γίνει. Προσωπικά πιστεύω ότι αυτό θα πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί και οι λόγοι είναι πολλοί. 
Αρχικά, πιστεύω ότι το Φεστιβάλ είναι ένας θεσμός, ο οποίος προσφέρει ποιοτική ψυχαγωγία, κάτι το ανεκτίμητο, που δεν θα έπρεπε να χάσει κανένας ειδικά υπό αυτές τις συνθήκες που περάσαμε. Για πολλούς από εμάς αυτοί οι μήνες ήταν κρίσιμοι για τη σωματική αλλά και τη ψυχική μας υγεία. Κάποιοι ωφελήθηκαν, γνώρισαν τον εαυτό τους και έγιναν καλύτεροι, άλλοι πάλι στάθηκαν αδύναμοι χωρίς κάποια υποστήριξη. Για αυτούς τους ανθρώπους, αλλά και για τους άλλους, θα ήταν ευχής έργον η πραγματοποίηση του Φεστιβάλ, γιατί θα έχουν τη δυνατότητα της διασκέδασης, της ψυχαγωγίας αλλά και απόκτησης αξιών. Τι πολυτιμότερο; 
Επίσης, η σκληρή προσπάθεια ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων, όπως καλλιτεχνών, σκηνοθετών, ηθοποιών, οργανωτών εκδηλώσεων, που εργάστηκαν επί μήνες για να παρουσιάσουν το φετινό καλοκαίρι ποιοτικές παραστάσεις, θα βρεθεί ξαφνικά στα σκουπίδια. 
Κανένας μας δεν θα ήθελε να περάσει ένα καλοκαίρι στερημένο από τη τέχνη του θεάτρου, δίχως τη μαγεία της αναπαράστασης και της θέασης. 
Το αρχαίο θέατρο του Δίου και άλλοι ανοιχτοί χώροι του Φεστιβάλ έχουν τις δυνατότητες να φιλοξενήσουν με ασφάλεια εκδηλώσεις. Δεν είναι δύσκολο να τηρηθούν οι υγειονομικές οδηγίες, όπως οι αποστάσεις ανάμεσα στους θεατές, η αποφυγή του συνωστισμού κ.ά. 
Για τους παραπάνω λόγους υποστηρίζω ότι το φετινό Φ.Ο. μπορεί και πρέπει να πραγματοποιηθεί αρκεί να υπάρχει θέληση και αποφασιστικότητα. 


Της Πασχαλίνας Γιαννάκη 

Περιμένουμε όλο τον χρόνο για το πλήθος των πολιτισμικών δραστηριοτήτων που κατακλύζουν τα καλοκαίρια στη χώρα μας. Φέτος όλα ανατρέπονται λόγω της πανδημίας η οποία δεν εμποδίζει να περάσουμε τις ίδιες στιγμές στα θέατρα, στις παραστάσεις, στις συναυλίες, στους αρχαιολογικούς χώρους και στα πολιτιστικά κέντρα όπως κάναμε παλαιότερα. Σε αυτές τις πολιτιστικές δραστηριότητες ο κόσμος βρίσκει την ευκαιρία να ξεφεύγει από την καθημερινότητα και να έρθει σε επαφή με τον πολιτισμό. 
Κατά τη γνώμη μου το φετινό Φεστιβάλ Ολύμπου είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ. Ο κόσμος παρέμεινε κλεισμένος στα σπίτια του πάνω από δύο μήνες, λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας και των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί, για αυτό το λόγο έχει την ανάγκη να χαλαρώσει μέσα από το θέατρο, τη μουσική και τον χορό, αλλά και να νιώσει δυνατές πολιτιστικές εμπειρίες. 
Βέβαια, οι δυσκολίες για να πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ είναι πολλές. Για παράδειγμα είναι δύσκολο να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις πολλά άτομα στον ίδιο χώρο. Πιστεύω, όμως, ότι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν σε εξωτερικούς χώρους κι έτσι ο κόσμος θα είναι απλωμένος σε μεγάλη έκταση, χωρίς να έρχεται σε επαφή ο ένας με τον άλλον. Μπορούν, δηλαδή, να δημιουργηθούν καλλιτεχνικά δρώμενα με διαφορετικό τρόπο από το συνηθισμένο κι έτσι δεν θα μας λείψει το καλλιτεχνικό-πολιτισμικό καλοκαίρι από τη ζωή μας. 
Κατά την άποψή μου οι καλλιτέχνες όλων των κλάδων όπως ηθοποιοί, σκηνοθέτες, τραγουδιστές θα περάσουν μία δύσκολη χρονική περίοδο. Ενώ σε κανονικές συνθήκες τα καλοκαίρια θα τους έβρισκαν στις περιοδείες φέτος τα πράγματα είναι δύσκολα. Ωστόσο, όλα μπορούν να πραγματοποιηθούν, αρκεί να είμαστε προσεκτικοί ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών. 
Για να μην περάσουμε ένα καλοκαίρι βουβό, χωρίς αυτά που θεωρούσαμε δεδομένα τις προηγούμενες χρονιές, ας προσπαθούμε να βρούμε λύσεις στο πρόβλημα που δημιουργείται εξαιτίας του κοροναϊού και ας είμαστε θετικοί στην ιδέα να επανέλθουν όλα όσα έχουμε στερηθεί κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Υποστηρίζω ότι είναι πολύ πιο εντυπωσιακό να έχεις την ευκαιρία να παρακολουθείς μία συναυλία ή μία παράσταση από κοντά παρά να βρίσκεσαι μπροστά από μία οθόνη υπολογιστή. Μπορεί οι διαδικτυακές, καλλιτεχνικές βραδιές να μας κρατήσουν συντροφιά, όμως είναι μια εναλλακτική λύση και ελπίζω όχι μόνιμη. 
Ας σκεφτούμε, λοιπόν, πώς θα ήταν η ζωή μας χωρίς όλες αυτές τις πολιτισμικές εκδηλώσεις. Χωρίς το θέατρο και τη μουσική. Ας αποφασίσουμε, αν φέτος θα περάσουμε ένα καλοκαίρι μακριά από τον πολιτισμό ή θα προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια ακολουθώντας τις οδηγίες των εδικών. 


Της Καλλιόπης Τσιανάκα 

Το Φεστιβάλ Ολύμπου είναι για όλους μας ένα σημαντικό γεγονός. Βλέπουμε καταπληκτικές παραστάσεις και ακούμε μουσική. Όμως το φετινό καλοκαίρι προβλέπεται δύσκολο. Οι περισσότεροι από εμάς προβληματίζονται για το εάν το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί. Ωστόσο, πιστεύω ότι υπάρχουν πολλά επιχειρήματα για να πραγματοποιηθεί πάση θυσία το φετινό Φεστιβάλ. 
Για κάποιους συνανθρώπους μας που ασχολούνται επαγγελματικά με το θέατρο και τις τέχνες η ματαίωση του Φεστιβάλ θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα ανεργίας. 
Μέσα, επίσης, από το θέατρο γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι, διότι μαθαίνουμε πράγματα στο πως να ζούμε καλύτερα στη ζωή μας και να βελτιωνόμαστε σε ζητήματα ηθικής. 
Το Φεστιβάλ αποτελεί, επίσης, χώρος έκφρασης νέων ανθρώπων, όπως και της ομάδας του «Εργαστηρίου» μας. Όλο τον χειμώνα ετοιμάζουμε τη θεατρική παράσταση για το Φεστιβάλ του καλοκαιριού δίνοντας τον καλύτερο εαυτό μας. Θα στενοχωρηθούμε πολύ εάν εν τέλει δεν καταφέρουμε να παρουσιάσουμε το έργο μας. 
Υποστηρίζω, λοιπόν, ότι το φετινό Φεστιβάλ Ολύμπου θα πρέπει να πραγματοποιηθεί οπωσδήποτε γιατί τα οφέλη ξεπερνούν τους πιθανούς υγειονομικούς κινδύνους. 


Της Αγγελικής Καρατζόγλου 

Το Φεστιβάλ Ολύμπου επί 48 χρόνια προσφέρει πολιτιστική επιμόρφωση τους πολίτες της Πιερίας, αλλά και σε όλους όσους το παρακολουθούν από άλλες περιοχές. Θα ήταν, λοιπόν, ιδιαίτερα επιζήμιο για τον τοπικό αλλά και τον ευρύτερο πολιτισμό να απουσιάζει ένας τέτοιος θεσμός από το φετινό καλοκαίρι. 
Θα πρέπει να επισημάνουμε αρχικά ότι, όπως όλοι γνωρίζουμε οι καταστάσεις που βιώνουμε είναι πρωτόγνωρες. Ωστόσο, ο λαός μας έχει αποδείξει ότι μπορεί να βγει δυνατός από τέτοιες καταστάσεις. Η ματαίωση του Φεστιβάλ θα πλήξει πολλούς τομείς της καθημερινότητάς μας. 
Από υγειονομικής άποψης πιστεύω ότι με τις κατάλληλες προφυλάξεις είναι εφικτή η πραγματοποίηση του Φεστιβάλ. 
Το θέμα, επίσης, της ανεργίας των καλλιτεχνών θα πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά. Θα είναι αχαριστία από την πλευρά μας εάν αγνοήσουμε τους καλλιτέχνες, οι οποίοι επί πολλά χρόνια καταθέτουν ψυχή και σώμα για να μείνει ζωντανός ο πολιτισμός της χώρας μας. 
Επιπλέον θεωρώ ότι η προσπάθεια να πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ θα εμψυχώσει τον λαό στις δύσκολες αυτές στιγμές και σίγουρα όλοι θα εκτιμήσουν ακόμα περισσότερο τον θεσμό. 
Ολοκληρώνοντας, πιστεύω πώς το Φεστιβάλ Ολύμπου πρέπει να γίνει κι αυτό το καλοκαίρι τηρώντας σαφώς τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας. Ο Οργανισμός του Φεστιβάλ πρέπει να είναι δίπλα στους πολίτες προσφέροντας τα αγαθά του πολιτισμού. Για ένα καλοκαίρι που είναι ήδη δύσκολο για όλους, οι τέχνες είναι η καλύτερη διαφυγή. 


Της Διονυσίας Φωτιάδου 

Πιστεύω πως πρέπει να γίνει φέτος το Φεστιβάλ, γιατί παρόλο που έχουμε περάσει δύσκολα τους τελευταίους μήνες είναι ώρα, νομίζω να ξεχαστούμε, να ανέβει η ψυχολογία μας και γενικά να είμαστε χαρούμενοι. 
Το Φεστιβάλ, νομίζω, ότι μπορεί να γίνει, γιατί στο αρχαίο θέατρο του Δίου ο χώρος είναι αρκετά μεγάλος και μπορεί να ανταποκριθεί στις υγειονομικές οδηγίες. 
Για τις συναυλίες, επίσης, που οι θεατές είναι περισσότεροι, οι αρμόδιοι μπορούν να σκεφτούν κάτι έξυπνο, ώστε να είναι όλοι ευχαριστημένοι. 
Πιστεύω ότι το Φεστιβάλ μπορεί να πραγματοποιηθεί και φέτος κι να ωφεληθούμε όλοι από αυτό. 

Της Μαρίας Τσιανάκα 

Το Φεστιβάλ Ολύμπου είναι πολύ δημοφιλές και σημαντικό για πολλά άτομα. Το φετινό Φεστιβάλ θα πρέπει οπωσδήποτε να πραγματοποιηθεί για πολλούς λόγους. 
Πρώτα απ΄ όλα, γενικότερα, το θέατρο αρέσει σε πολλά άτομα και πολλοί ασχολούνται επαγγελματικά με αυτό. Πολλά θέατρα συνεργάζονται με το Φεστιβάλ και θα είναι πολύ δυσάρεστο εάν φέτος δεν συνεχιστεί αυτό. Επίσης, ένας μεγάλος αριθμός ατόμων που εργάζονται στο Φεστιβάλ Ολύμπου θα χάσουν τη δουλειά τους. 
Κατά δεύτερο λόγο, είναι γεγονός ότι πολλά άτομα εντάσσουν στις καλοκαιρινές τους δραστηριότητες την παρακολούθηση κάποιων παραστάσεων το Φεστιβάλ. Εάν αυτό δεν πραγματοποιηθεί τότε τα άτομα αυτά θα στερηθούν την ευκαιρία αυτή και το ίδιο το Φεστιβάλ θα πάψει να είναι δημοφιλές. 
Τα επιχειρήματα που προανέφερα είναι, νομίζω, αρκετά για να επιδιώξουμε με κάθε τρόπο, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί το φετινό Φεστιβάλ. 


Της Δήμητρας Γιάντσιου 

Η πανδημία έφερε πολλές αλλαγές στην ζωή μας. Πληροφορηθήκαμε ότι το φετινό Φεστιβάλ Ολύμπου μπορεί να μην πραγματοποιηθεί. Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλά επιχειρήματα που μπορούν να αλλάξουν τη γνώμη μας και ότι το Φεστιβάλ εν τέλει θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με τα κατάλληλα υγειονομικά μέτρα, βέβαια. 
Το πρώτο επιχείρημα, που θα μπορούσαμε να πούμε, είναι ότι το Φεστιβάλ χαρίζει νέες εμπειρίες για τη ζωή και δημιουργεί στους ανθρώπους μια πιο στενή σχέση με την τέχνη. 
Ένα δεύτερο επιχείρημα είναι ότι μέσα από το θέατρο και όλες τις θεατρικές εκδηλώσεις οι άνθρωποι ψυχαγωγούνται και αναπτύσσουν τη φαντασία του. Επίσης, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το θέατρο βοηθάει τον άνθρωπο να αναπτύξει τη γνώση του και να γνωρίσει περισσότερο την ιστορία του. 
Κατά τη γνώμη μου, και με βάση τα επιχειρήματα που προανέφερα, πιστεύω ότι είναι αναγκαίο να διεξαχθεί το Φεστιβάλ Ολύμπου, τόσο για τους ανθρώπους που θα το παρακολουθήσουν, όσο και γι΄ αυτούς που θα συμμετάσχουν. 


Της Έλενας Κορινιώτη 

Μαράζωσε η ψυχή μου, μόλις άκουσα ότι υπάρχει μια πιθανότητα να μην πραγματοποιηθεί το φετινό Φεστιβάλ Ολύμπου εξαιτίας της πανδημίας. Θα ήταν πολύ δυσάρεστο να μην μπορέσουμε το φετινό καλοκαίρι να παρακολουθούμε παραστάσεις. Όλοι μας μπορούμε να συμβάλουμε για να πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ και να πείσουμε μέσα από τα επιχειρήματά μας τους ιθύνοντες. 
Το πρώτο επιχείρημα είναι ότι το θέατρο ψυχαγωγεί το κοινό. Αυτό ωφελεί ακόμη περισσότερο τους κατοίκους της περιοχής διότι έχουν ένα μέρος ψυχαγωγίας το καλοκαίρι. 
Ένα δεύτερο επιχείρημα είναι ότι οι άνθρωποι μέσα από τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις αποκτούν αισθητικό κριτήριο και ενισχύεται το κριτικό τους πνεύμα. Μαθαίνουν να παρατηρούν τα κουστούμια και τα σκηνικά. Επίσης, μέσα από τις φεστιβαλικές εκδηλώσεις οι άνθρωποι μαθαίνουν να σέβονται τους χώρους του πολιτισμού και το λειτούργημα των ηθοποιών και όλα αυτά τους βοηθούν να καλυτερέψουν τη ζωή τους και να δουν τον κόσμο με πολλές οπτικές γωνίες. 
Οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις αναπτύσσουν την κοινωνικότητα και την ικανότητα της συνεργασίας και της επικοινωνίας με άλλους ανθρώπους. Οι άνθρωποι μαθαίνουν να είναι πιο κοινωνικοί και να συναναστρέφεται με τους γύρω τους. Και, τέλος, γεμίζουν θετικά συναισθήματα, όπως χαρά ενθουσιασμό και ενδιαφέρον για την γνώση. 
Τα επιχειρήματα που προανέφερα ελπίζω να είναι αρκετά. Κατά την γνώμη μου λοιπόν πιστεύω πως πρέπει να πραγματοποιηθεί και φέτος το φεστιβάλ Ολύμπου ακόμα και υπό αυτές της συνθήκες. 

Της Ιωάννας Ντόντη 

Υπάρχουν πάρα πολλές πιθανότητες, φέτος, το Φεστιβάλ Ολύμπου να μην πραγματοποιηθεί λόγω της πανδημίας που ξέσπασε σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν, όμως, και πολλά επιχειρήματα τα οποία υποστηρίζουν ότι το Φεστιβάλ θα πρέπει να γίνει και τη φετινή χρονιά. 
Κατά πρώτο λόγο το Φεστιβάλ με διάφορους τρόπους, διευρύνει τους ορίζοντες του ανθρώπου και μπορεί να δημιουργήσει σχέσεις μεταξύ πολλών ανθρώπων. Επίσης, το Φεστιβάλ ανοίγει τους ορίζοντες γνωριμίας του τόπου μας σε ανθρώπους από διάφορα μέρη του κόσμου που έρχονται και για να γνωρίσουν την κουλτούρα μας. 
Οι θεατές του Φεστιβάλ μπορούν να γνωρίσουν και να καταλάβουν καλύτερα τους αρχαίους μύθους μέσα από τις παραστάσεις αρχαίου δράματος αλλά και σύγχρονων παραστάσεων. 
Τέλος, ο κόσμος μέσα από το Φεστιβάλ μπορεί να διασκεδάσει με διάφορους μουσικούς, μπάντες, γκρουπ και να παρακολουθήσει χορωδίες μικρών αλλά και μεγάλων παιδιών. 
Τα επιχειρήματα αυτά, ελπίζουμε να είναι πειστικά έτσι ώστε το Φεστιβάλ να πραγματοποιηθεί και το φετινό καλοκαίρι και να το θυμόμαστε, όπως όλα τα άλλα προηγούμενα. 


Της Αναστασίας Παπαναστασίου 

Η φήμη ότι μπορεί να περάσουμε ένα καλοκαίρι χωρίς το Φεστιβάλ Ολύμπου μας πάγωσε. Βέβαια, το υποψιαζόμασταν, αλλά δεν θέλαμε να το πιστέψουμε. 
Μου είναι αδύνατο να φανταστώ ένα καλοκαίρι χωρίς χορούς, μουσικές και θέατρα. Κάθε καλοκαίρι μέσα από το Φεστιβάλ γνωρίζουμε καινούρια πράγματα είτε αυτά είναι για τη μουσική είτε για το θέατρο. Όλα αυτά τα καλοκαίρια έχουν μεγάλη επίδραση στη ζωή μας. Βιώσαμε ανεπανάληπτες στιγμές χορού και θεάτρου και βέβαια όλα αυτά με την παρέα μας με τους φίλους μας. 
Φέτος κινδυνεύουμε να περάσουμε ένα καλοκαίρι στεγνό, χωρίς τις χαρές και τις μουσικές της ζωής. Ο χορός και η μουσική είναι τέχνες που μας ηρεμούν και μας εμπνέουν. Το θέατρο μας μαθαίνει καινούρια πράγματα ιδιαίτερα σε μας που συμμετέχουμε στο Φεστιβάλ με δικές μας παραστάσεις και περιμένουμε να κριθούμε από το κοινό που παρακολουθεί για κάθε λέξη που θα πούμε και κάθε κίνηση που θα κάνουμε. 
Ελπίζω όλα αυτά τα επιχειρήματα να βοηθήσουν έτσι ώστε τελικά το φετινό Φεστιβάλ να πραγματοποιηθεί. 


Της Χριστίνας Λιόλιου 

Ένας πολύ μικρός ιός κατόρθωσε να αναστατώσει όλη την ανθρωπότητα. Άλλαξε τη ζωή μας οδηγώντας τους ανθρώπους στην εσωστρέφεια, την ατομικότητα και στην αλλαγή των συνηθειών. 
Μέσα σε αυτή την περίεργη πολιορκία, χωρίς ορατό στρατό μερικοί άνθρωποι προσπαθούν να εκφραστούν και να εμπνεύσουν και να δημιουργήσουν μέσα από την τέχνη. Κάποιοι άλλοι προτίμησαν να κάτσουν πολλές ώρες μπροστά από μια παγωμένη οθόνη σπαταλώντας πολύτιμο χρόνο. Κάποιοι όμως μπήκαν σε προβληματισμό να αναρωτηθούν αν θα πραγματοποιηθούν τα Φεστιβάλ και οι θερινές παραστάσεις. Μέσα σε αυτούς ήμασταν και εμείς. Όλες τις ημέρες του χρόνου περιμένουμε το καλοκαίρι, ώστε να πάμε όλοι μαζί να παρακολουθήσουμε παραστάσεις κάτω από το φεγγάρι. Όμως τώρα τι θα γίνει; 
Υπάρχουν πολλά επιχειρήματα υπέρ της πραγματοποίησης του Φεστιβάλ. Ένα επιχείρημα είναι η ανάγκη πολλών ανθρώπων για την ψυχαγωγία που τους προσφέρει το θέατρο και οι διάφορες καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Θεωρώ ότι είναι αναγκαία αυτή η ψυχαγωγία ακόμα και με περιοριστικά μέτρα. 
Υπάρχει όμως και ανάγκη για δημιουργία και εκτόνωση των ανθρώπων. Οι παραστάσεις θα βοηθήσουν τους ακροατές να ξεφύγουν από τη ρουτίνα και τα άσχημα γεγονότα χαρίζοντας αξέχαστες και ονειρεμένες παραστάσεις σε δύσκολες καιρούς και θα συμβάλουν στην ομαλή επιστροφή των πολιτών στην καθημερινή τους δραστηριότητα. 
Ακόμη ένα επιχείρημα είναι η συμβολή του Φεστιβάλ στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Η πραγματοποίηση του Φεστιβάλ θα δώσει πνοή στον τουρισμό της ευρύτερης περιοχής. 
Η Τέχνη έχει τη δύναμη να τα καταφέρει. 


Της Ιωάννας Μανάκου 

Κατά τη γνώμη μου θα είναι αρκετά καλό για όλους μας αν διοργανωθεί και φέτος το Φεστιβάλ Ολύμπου. Μετά από όλο αυτό που περάσαμε, και ακόμα περνάμε, θα είναι μια ανάσα και μια ευκαιρία να διασκεδάσουμε, αρκεί βέβαια να τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας. 


Μπορεί το πρόγραμμα να είναι μικρότερο και οι θεατές λιγότεροι, αλλά μόνο ωφέλιμο θα μπορούσε να αποδειχτεί καθώς, ο κόσμος που θα έρθει είτε για να δει μια παράσταση είτε για εθελοντισμό, θα έχει την ευκαιρία να ξεχαστεί από την καθημερινότητα που ζούμε τον τελευταίο καιρό και μας έχει κουράσει αρκετά.


Της Θεοδώρας Λαζάρου 

Το Φεστιβάλ Ολύμπου μας κρατά συντροφιά τα τελευταία 48 χρόνια προσφέροντάς μας κάθε μορφή τέχνης. Φέτος όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς οι απόψεις διίστανται για το αν θα πρέπει να γίνει ή όχι το φετινό Φεστιβάλ λόγω της πανδημίας. 
Υπάρχουν αρνητικά και θετικά επιχειρήματα για την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ. Στ΄ αρνητικά είναι ο αυξημένος κίνδυνος για τους θεατές λόγω της πανδημίας, οι δυσκολίες των ηθοποιών και των μουσικών να μετακινηθούν και να ετοιμάσουν παραστάσεις και κατά συνέπεια ο μειωμένος αριθμός παραστάσεων και του κοινού. 
Αντίθετα με τα αρνητικά υπάρχουν πολλά θετικά επιχειρήματα. 
Πολλοί συμπολίτες μας περιμένουν με ενδιαφέρον τις παραστάσεις του Φεστιβάλ, γιατί θεωρούν ότι μέσα από αυτές θα μορφωθούν και θα ψυχαγωγηθούν. Το Φεστιβάλ λειτουργεί ως μία παράδοση, η οποία συνεχίζεται ανελλιπώς όλα αυτά τα χρόνια, και θα είναι κρίμα οι φετινές δυσκολίες να ανακόψουν την παράδοση αυτή. 
Εάν οι εκδηλώσεις πραγματοποιηθούν με την τήρηση των υγειονομικών οδηγιών για ασφαλείς αποστάσεις ανάμεσα στους θεατές και στους καλλιτέχνες στη σκηνή ο κίνδυνος είναι ελάχιστος έως καθόλου. 
Το ζήτημα της έλλειψης παραστάσεων για φέτος νομίζω ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί. Άλλωστε κάθε χρόνο αντιμετωπίζαμε δυσκολίες για την επιλογή των παραστάσεων αλλά κάθε φορά με λίγη θέληση τις ξεπερνούσαμε. 
Τέλος, παρά τα φετινά εμπόδια, η στήριξη από τους θεατές και τον κόσμο είναι τεράστια και αυτό είναι κάτι που πρέπει να λάβουν όλοι υπόψη. 
Συμπερασματικά, πιστεύω πως τα αρνητικά επιχειρήματα για το φετινό Φεστιβάλ υπάρχουν, αλλά η ζυγαριά γέρνει προς τα θετικά, τα οποία είναι σαφή και πειστικά. Μπορεί ο covid-19 να επιβάλει αποστάσεις μεταξύ των θεατών, αλλά το Φεστιβάλ Ολύμπου εδώ και χρόνια είναι τόσο κοντά στην καρδιά του κόσμου που εκμηδενίζει όλες τις αποστάσεις. 


Της Ευαγγελίας Παπαναστασίου

Η παγκόσμια επιδημία, η οποία έχει ξεσπάσει εδώ και μερικούς μήνες, μας έχει στερήσει από πολλά πράγματα. Ένα από αυτά είναι και οι διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η κατάσταση να συνεχιστεί και το καλοκαίρι. Στην περίπτωση αυτή κινδυνεύει να μην πραγματοποιηθεί και το Φεστιβάλ Ολύμπου. Οι λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι το Φεστιβάλ, παρά τα προβλήματα και τους περιορισμούς της πανδημίας, είναι αρκετοί.
Αρχικά, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το Φεστιβάλ Ολύμπου δίνει ευκαιρίες εργασίας σε πολλούς ανθρώπους. Μουσικοί, ηθοποιοί, τεχνικοί, εργάτες κ.ά. εργάζονται όλο τον χρόνο τους, παλεύοντας να βγάλουν ετοιμάσουν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις για τις παρουσιάσουντο καλοκαίρι στο Φεστιβάλ. Εάν το Φεστιβάλ δεν πραγματοποιηθεί αυτομάτως όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα χάσουν τις δουλειές τους. 
Έπειτα, το Φεστιβάλ λειτουργεί μορφωτικά για πολλούς ανθρώπους. Το κοινό παρακολουθώντας θεατρικές ή μουσικές παραστάσεις αισθητοποιεί μέσω της εικόνας, της αναπαράστασης και της μουσικής πιο εύκολα υψηλές έννοιες. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ανθρώπους που δεν έχουν την ευκαιρία να διαβάσουν βιβλία. 
Τέλος, ένας βασικός λόγος για τον οποίο θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ είναι τα οφέλη από τον τουρισμό. Η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Πιερία το καλοκαίρι έχει πολλούς τουρίστες. Πολλοί από αυτούς παρακολουθούν παραστάσεις του Φεστιβάλ Ολύμπου. Εάν αυτό δεν πραγματοποιηθεί, όπως λειτουργούσε τα τελευταία 49 χρόνια, τότε θα χαθεί ένα σημαντικός πόλος τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής. 
Για να συνοψίσουμε. Όλοι οι παραπάνω λόγοι είναι, πιστεύω, αρκετοί για να πεισθούμε ότι θα πρέπει και φέτος να πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ, παρά τα προβλήματα και τους περιορισμούς της πανδημίας. Άλλωστε, υπάρχουν και τρόποι για να παρακολουθήσουμε τις παραστάσεις ασφαλείς. Οι εθελοντές μπορούν να φοράνε μάσκες και γάντια και να είναι οι υπεύθυνοι για την τήρηση των μέτρων ασφάλειας. Οι θεατές, επίσης, μπορούν να κάθονται σε απόσταση τουλάχιστον ενάμιση μέτρου μεταξύ τους και η μάσκα για αυτούς να είναι υποχρεωτική. Με την προσεκτική εφαρμογή των μέτρων υγιεινής, πιστεύω, ότι θα μπορέσουμε να απολαύσουμε και φέτος τις καλλιτεχνικές του Φεστιβάλ Ολύμπου, τις οποίες έχει περισσότερο από άλλη χρονιά ανάγκη το κοινό της Πιερίας. 































Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΛΕΤΕΣ ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΜΠΑΡΟΚ ΚΑΙ ΤΟΥ ΡΟΚΟΚΟ | COLOR PALLETES INSPIRED BY BAROQUE AND ROCOCO ART | ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ 4 \ DESIGN \ ΠΟΛΥΤΡΟΠΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ 37 | MULTIMODAL TEXTS 37