ΟΤΑΝ Ο ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΣ ΜΑΣ ΧΤΥΠΗΣΕ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΠΟΛΥΤΡΟΠΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ 32 | MULTIMODAL TEXTS 32

Κείμενο και φωτογραφία της Ελένης Τόκα, 5 Μαΐου 2020


Ελένη Τόκα. Κατεστραμμένη αποθήκη στην Καρίτσα Πιερίας. 1/5/2020, ώρα 19:43

Καραντίνα. Μένουμε σπίτι. Κοροναϊός. Ευπαθείς ομάδες. Αυτές ήταν μερικές λέξεις και φράσεις που θα ακούσεις σίγουρα αυτή τη περίοδο στην Ελλάδα. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο απομόνωσης και αποτοξίνωσης, θα έλεγε κανείς. Οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν αυτή τη κατάσταση με γκρίνια. Κάποιοι άλλοι με θυμό. Άλλοι αγχώνονται και χάνουν τη ψυχραιμία τους. Ένα σχετικά μικρό ποσοστό βλέπει την κατάσταση βαθύτερα και αισιόδοξα. 
Ωστόσο, είναι φυσικό να θυμώνει κανείς. Να παραπονιέται. Γενικά να του είναι δύσκολο να βρει μια ηλιαχτίδα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο. Κατά τη γνώμη μου το κλειδί είναι να καταλάβεις ότι η ευτυχία κρύβεται και στα μικρά πράγματα. Είναι τρομερό το πόσα πράγματα σου δίνεται η ευκαιρία να κάνεις και να σκεφτείς. 
Πρέπει να το βλέπουμε ως ένα διάλειμμα. Όλοι χρειαζόμαστε ένα διάλειμμα. Να ξαποστάσουμε από τους γρήγορους ρυθμούς της ζωής. Είναι πολλές οι φορές που ευχόμουν να είχα αυτή τη δυνατότητα. Έχω κουραστεί με τους ανθρώπους ιδιαίτερα τους νέους που παραπονιούνται ασταμάτητα. Πώς μπορείς να παραπονιέσαι, ενώ βρίσκεσαι σε μια τόσο προνομιούχα κατάσταση; Έχεις απεριόριστο χρόνο να κάνεις βαθύτερες σκέψεις. Μπορείς ακόμη να κάνεις πράγματα για τον εαυτό σου, να γυμναστείς, να δεις μια ταινία ή μια σειρά που δε μπόρεσες να δεις, επειδή πνιγόσουν στις υποχρεώσεις. Επίσης, μια καλή ιδέα είναι να αναθεωρήσεις το μέλλον, κάποιες πράξεις σου, κάποια κατάσταση ή κάποιο πρόβλημα. Τέλος, με τόσο ελεύθερο χρόνο μπορείς να κάνεις παλαιότερες εργασίες που αναβάλλεις συνεχώς εφόσον δεν έχεις πια δικαιολογία για να τις καθυστερείς. 
Πιστεύω, ακόμη, ότι η πανδημία είναι ένα μάθημα για την ανθρωπότητα. Μας διδάσκει έμμεσα μέσω ενός μικρού ιού πολλά μαθήματα. Ίσως αυτός να είναι ο λόγος της εξάπλωσης του ιού. Ο κόσμος είχε απορροφηθεί πολύ σε ασήμαντα πράγματα. Αυτός ο ιός διδάσκει, κατά κάποιο τρόπο, ότι σημασία έχει να είμαστε ψυχικά και σωματικά υγιείς. Να μη δίνουμε μεγάλη σημασία στα μικροπράγματα. Όλα γίνονται για κάποιο λόγο. Το καθετί που συμβαίνει έχει έναν βαθύτερου στόχο. 
Συνοψίζοντας, πιστεύω ότι ο εγκλεισμός είναι μια φοβερή ευκαιρία την οποία πρέπει να εκμεταλλευτούμε. Πρέπει να αλλάξουμε οπτική γωνία και να καταλάβουμε το βαθύτερο νόημα της ζωής μας. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΛΕΤΕΣ ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΜΠΑΡΟΚ ΚΑΙ ΤΟΥ ΡΟΚΟΚΟ | COLOR PALLETES INSPIRED BY BAROQUE AND ROCOCO ART | ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ 4 \ DESIGN \ ΠΟΛΥΤΡΟΠΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ 37 | MULTIMODAL TEXTS 37