ΜΕ ΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΑΣΤΡΑΨΕ ΞΑΦΝΟΥ ΦΩΣ» ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ: «ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ ΠΑΙΔΕΥΣΙΣ» ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ 50ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ 2021

 


Με τη θεατρική παράσταση «Άστραψε ξάφνου φως» που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021 στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου, ολοκληρώθηκαν οι δράσεις αγωγής στις τέχνες «Λόγου και Τέχνης παίδευσις» που οργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά το «Εργαστήριο Πολυτροπικών Δραστηριοτήτων» (Ε.Π.Δ.) του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου στο πλαίσιο του 50ου Φεστιβάλ Ολύμπου 2021.


Οι δράσεις αγωγής στις τέχνες με τίτλο: «Λόγου και Τέχνης παίδευσις» εντάσσονται, από το 2018 κι εξής ως διακριτή ενότητα, στο Φεστιβάλ Ολύμπου περιλαμβάνοντας ποικίλες εκπαιδευτικές δράσεις, όπως σεμινάρια, βιωματικά εργαστήρια, εκθέσεις και θεατρικές παραστάσεις. Στόχος των δράσεων είναι η εκπαίδευση ενηλίκων και παιδιών στις τέχνες, η συνακόλουθη ανάπτυξη του πολιτισμικού τους κεφαλαίου και η παρουσίαση πολυτροπικών καλλιτεχνικών έργων (θεατρικών, εικαστικών, μουσικών, φωτογραφικών κ.ά.) που προέκυψαν από εκπαιδευτικά προγράμματα με ομάδες παιδιών και νέων.


Στη διάρκεια των τεσσάρων ετών πραγματοποιήθηκαν βιωματικά εργαστήρια θεάτρου και κιναισθητικής (2018, 2019 και 2021), σεμινάρια ποίησης (2020), μουσικής («Γνωριμία με τα παραδοσιακά όργανα» το 2021), εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις («Καταγραφές» το 2020 στην είσοδο του Αρχαιολογικού Πάρκου Δίου), καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις («50+» το 2021 στο πλαίσιο της έκθεσης για τα 50 χρόνια του Φεστιβάλ Ολύμπου στο αρχοντικό Τσαλόπουλου), performances (θεατρικοί μονόλογοι και αφηγήσεις ειδήσεων εφημερίδων από την πενηντάχρονη ιστορία του Φεστιβάλ Ολύμπου το 2021 στα εγκαίνια της έκθεσης για τα 50 χρόνια του Φεστιβάλ Ολύμπου στο αρχοντικό Τσαλόπουλου) και θεατρικές παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου («Αντιγόνη» Σοφοκλή το 2018, «Γυναίκες γεννηθήκαμε…» το 2019, «Ελεύθεροι πολιορκημένοι | αφηγήσεις εγκλεισμού» το 2020 και «Άστραψε ξάφνου φως» το 2021). Οι εμψυχώτριες/τές των βιωματικών εργαστηρίων ήταν σκηνοθέτες και ηθοποιοί, όπως ο Χάρης Αμανατίδης και οι ηθοποιοί του Θεάτρου «Πήγασος», μουσικοί, όπως ο Δημήτρης Καραμούζας και οι «Μελωδοί της Παράδοσης», ειδικοί στη δημιουργικοί γραφή, όπως ο φιλόλογος Χρήστος Χαρακόπουλος και η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Τασούλα Τσιλιμένη κ.ά.


Οι δράσεις αγωγής στις τέχνες εμπλουτίζουν τον παιδευτικό χαρακτήρα του Φεστιβάλ Ολύμπου, το οποίο μάλιστα τη φετινή χρονιά (2021) συμπληρώνει πενήντα χρόνια «διδασκαλίας» στις τέχνες και στον πολιτισμό. Οργανωτής των δράσεων είναι το Ε.Π.Δ. στο οποίο συμμετέχουν έφηβες/οι. Οι εκπαιδευτικοί στόχοι του Ε.Π.Δ. είναι η ολιστική προσέγγιση της τέχνης και η ολοθυμική και ενσυναισθητική της αναπλαισίωση σε δράσεις καλλιτεχνικού και αξιακού περιεχομένου.


Η θεατρική παράσταση «Άστραψε ξάφνου φως» που, όπως προαναφέραμε, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021 στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου και ήταν αφιερωμένη στην επέτειο για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του '21 (1821-2021). Το θεατρικό κείμενο ήταν πρωτότυπη δραματουργική σύνθεση που βασίστηκε σε τρεις κειμενικές πηγές: στα ποιητικά σπαράγματα των «Ελεύθερων Πολιορκημένων» και άλλων ποιημάτων του Διονυσίου Σολωμού, σε αποσπάσματα ποιημάτων διαφόρων νεοελλήνων λογοτεχνών και σε αφηγήσεις που συνέθεσαν τα μέλη του Ε.Π.Δ. 


Ο τίτλος του έργου: «Ἄστραψε ξάφνου φῶς» μεταγράφει στίχο από τον «Πόρφυρα» του Σολωμού («Πόρφυρας», σχεδ. 8, στ. 2) και σηματοδοτεί την κρίσιμη και ξαφνική εκείνη στιγμή όπου η «πολιορκημένη» ύπαρξη οδηγείται στην αυτογνωσία της και βρίσκει διέξοδο προς το φως / ελευθερία. Η δραματουργική σύνθεση και επεξεργασία των κειμενικών πηγών έγινε σταδιακά στη διάρκεια ενός διετούς εκπαιδευτικού project (2019-2021) που σχεδιάστηκε με βάση τη μεθοδολογία της έρευνας-δράσης. Οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν είχαν ανοιχτό και συμμετοχικό χαρακτήρα και ήταν συμβατές με τους ευρύτερους στόχους του εκπαιδευτικού προγράμματος του Ε.Π.Δ. Την επιμέλεια και τη θεατρική διδασκαλία της παράστασης είχε ο Νικόλαος Γραίκος.























Φωτογραφίες: Juergen Weidner



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΛΕΤΕΣ ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΜΠΑΡΟΚ ΚΑΙ ΤΟΥ ΡΟΚΟΚΟ | COLOR PALLETES INSPIRED BY BAROQUE AND ROCOCO ART | ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ 4 \ DESIGN \ ΠΟΛΥΤΡΟΠΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ 37 | MULTIMODAL TEXTS 37