ΠΕΡΙ ΧΡΟΝΟΥ | ΕΝΝΟΙΕΣ | ΠΟΛΥΤΡΟΠΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ 50 | MULTIMODAL TEXTS 50

 

Artus Wolfford (1581-1841). Χρόνος. Ελαιογραφία σε μουσαμά. 78,5 × 63,5 εκ.

Τι είναι ο χρόνος; Ερώτημα φιλοσοφικό, προσωπικό, αλλά και πρακτικό το οποίο τέθηκε στην ομάδα του «Εργαστηρίου» προς επεξεργασία. Διάχυτη είναι η άποψη ότι ο χρόνος είναι πηγή άγχους στις σύγχρονες κοινωνίες. Ήταν, όμως, πάντα έτσι; Συχνά ακούμε ότι οι παλαιότερες κοινωνίες είχαν λιγότερο άγχος, γιατί δεν πιέζονταν από τον χρόνο. Μήπως, εν τέλει, το πρόβλημα δεν είναι ο χρόνος, αλλά το ίδιο το σύστημα που μας αναγκάζει να ζούμε τον χρόνο με ένα συγκεκριμένο τρόπο; Κάποιος ερευνητής είχε γράψει, ότι οι νεότερες γενιές μαθαίνουν από νωρίς στο σχολείο να βιώνουν τον χρόνο τεμαχισμένο σε μικρά τμήματα (σχολείο, ξεχωριστά μαθήματα, ασκήσεις, φροντιστήριο κ.ά.) με σκοπό να ασκηθούν από μικροί στον προγραμματισμένο και ασφυκτικό τρόπο με τον οποίο θα εργασθούν όταν ενηλικιωθούν στις βιομηχανίες και γενικά στον τρόπο ζωής που επιβάλλει η καταναλωτική κοινωνία. Είναι έτσι; Από την άλλη, χωρίς στοιχειώδη προγραμματισμό του χρόνου είναι σαν κάποιος να θέλει να «πολεμήσει» για το μέλλον του πυροβολώντας στον αέρα! Ποια είναι τελικά τα όρια ανάμεσα στον χρονικό καταναγκασμό και στον ενσυνείδητο προγραμματισμό; Μπορούμε να ασχοληθούμε με το θέμα ξεκινώντας με την αυτοπαρατήρηση. Δηλαδή με την ανίχνευση του τρόπου με τον οποίο βιώνουμε τον δικό μας καθημερινό χρόνο.
Τα ερωτήματα, λοιπόν, που τέθηκε στην ομάδα του «Εργαστηρίου» ήταν:

  • Ποια «εικόνα» νομίζεις ότι θα μπορούσε να αποτυπώσει τον τρόπο με τον οποίο βιώνεις τον καθημερινό σου χρόνο; Η «εικόνα» μπορεί να είναι μια δική σου ζωγραφιά (μολύβι, κολλάζ, χρώμα κ.ά.), ένας πίνακας ή μια εικόνα που βρήκες στο διαδίκτυο, μία φωτογραφία ή και ένα βίντεο ή video clip δικό σου ή άλλου κ.ά.
  • Ποια «εικόνα» νομίζεις ότι θα μπορούσε να αποτυπώσει τον τρόπο με τον οποίο θα ήθελες να βιώνεις τον καθημερινό σου χρόνο; Οι «εικόνες» θα μπορούσαν να κατασκευαστούν με τους ίδιους τρόπους, όπως και στην προηγούμενη ερώτηση.
Και ιδού οι απαντήσεις:
















Μαρία Τσιανάκα

Καλλιόπη Τσιανάκα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΛΕΤΕΣ ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΜΠΑΡΟΚ ΚΑΙ ΤΟΥ ΡΟΚΟΚΟ | COLOR PALLETES INSPIRED BY BAROQUE AND ROCOCO ART | ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ 4 \ DESIGN \ ΠΟΛΥΤΡΟΠΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ 37 | MULTIMODAL TEXTS 37