WORKSHOP ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ 51ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ (17/7/2022)

 

Μια πολύ ενδιαφέρουσα πολυεπίπεδη φωτογραφική δράση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Ιουλίου 2022 στο πλαίσιο του 51ου Φεστιβάλ Ολύμπου. Ο φωτογράφος και καθηγητής του Τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ. Γιώργος Κατσάγγελος οργάνωσε πολύωρo workshop φωτογραφίας με τίτλο: «Η εθνογραφική – κοινωνική φωτογραφία». H εκδήλωση εντασσόταν στην ενότητα εκπαιδευτικών δράσεων με τίτλο: «Λόγου και τέχνης παίδευσις» του προγράμματος του Φεστιβάλ Ολύμπου.
To workshop περιλάμβανε φωτογραφήσεις πεδίου και θεωρητική ανάλυση των φωτογραφιών. Συμμετείχαν δώδεκα (12) νέοι φωτογράφοι της φωτογραφικής ομάδας «Ίριδας» της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης και του «Εργαστηρίου Πολυτροπικών Δραστηριοτήτων» του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου.
Η φωτογραφική δράση ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής 17 Ιουλίου 2022 από το πανηγυρίζον παρεκκλήσιο της Αγίας Μαρίνας Λιτοχώρου. Οι συμμετέχουσες/οντες φωτογράφισαν ελεύθερα, ποικίλα στιγμιότυπα από τις λατρευτικές εκδηλώσεις της θρησκευτικής πανήγυρης.
Η φωτογραφική δράση συνεχίστηκε στη φιλόξενη Αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Λιτοχώρου. Ο κ. Κατσάγγελος ανέλυσε θεωρητικά το νόημα της εθνογραφικής και της κοινωνικής φωτογραφίας παρουσιάζοντας προσωπικές του φωτογραφικές ενότητες («Θρησκευτικά», «Relics to Eternity», «Προσπαθώντας περισσότερο» κ.ά.). Αναφέρθηκε, επίσης, σε θέματα νοήματος και ερμηνείας της εθνογραφικής φωτογραφίας και σε τεχνικές αποτύπωσης ανθρωποκεντρικών δράσεων στο πεδίο.
Στη συνέχεια ανέλυσε χαρακτηριστικές φωτογραφίες που τράβηξαν στη διάρκεια της θρησκευτικής πανήγυρης οι συμμετέχουσες/οντες επισημαίνοντας τα στοιχεία που αποδίδουν σημαντικό νόημα στις φωτογραφίες κι σε εκείνα που το αποδυναμώνουν. Οι παρατηρήσεις αφορούσαν στην ανάλυση των σχέσεων των επιμέρους εικονιστικών στοιχείων με το συνολικό φωτογραφικό νόημα που αναδύεται από αυτές τις σχέσεις. Για παράδειγμα, αναλύθηκε η σημασία της χρωματικής ισορροπίας που προκύπτει, όταν τα επιμέρους χρωματικά στοιχεία διατάσσονται αρμονικά στο φωτογραφικό πλάνο. Επισημάνθηκαν τα στοιχεία που συνθέτουν τις δομικές σχέσεις, όπως είναι η σημασία της απομόνωσης του κυρίαρχου φωτογραφικού μοτίβου ή προσώπου, το κροπάρισμα του πλάνου, η ισορροπία των όγκων κ.ά. Ιδιαίτερα έμφαση αποδόθηκε στην αφηγηματική πολυσημία του θέματος και στα στοιχεία που παρακινούν τον θεατή να αναπλάσει πολλαπλά φωτογραφικά νοήματα με βάση τις προσωπικές του ερμηνείες.
Το ενδιαφέρον και πολύωρο workshop ολοκληρώθηκε με επιτυχία αργά το μεσημέρι.
Ευχαριστίες οφείλονται στον καθηγητή κ. Γιώργο Κατσάγγελο, στους εφημερίους του ναού της Αγίας Μαρίνας και στην Εκκλησιαστική Επιτροπή, στην κ. Σοφία Ζουρζούρα εντεταλμένη Σύμβουλο Παιδείας του Δήμου Δίου-Ολύμπου και στον Δ/ντή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης κ. Δημήτρη Μακαλέκα για την παραχώρηση της Αίθουσας εκδηλώσεων του Σχολείου.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΛΕΤΕΣ ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΜΠΑΡΟΚ ΚΑΙ ΤΟΥ ΡΟΚΟΚΟ | COLOR PALLETES INSPIRED BY BAROQUE AND ROCOCO ART | ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ 4 \ DESIGN \ ΠΟΛΥΤΡΟΠΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ 37 | MULTIMODAL TEXTS 37