Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΧΩΡΟ

Της Πάμελας Πετάλλι*

Σύνθεση #1  

Σύμφωνα με τον Wassily Kandinsky η γραμμή είναι το αποτέλεσμα της κίνησης του σημείου μέσα στον χώρο. Κατά συνέπεια αποτελεί προϊόν δυναμικής ενέργειας και ανάλογα με τον αριθμό και τον τρόπο παρέμβασης αυτών των δυνάμεων, η γραμμή μπορεί να πάρει διάφορες μορφές, όπως ευθεία, όταν επενεργεί μία μόνο δύναμη, καμπύλη και τεθλασμένη, όταν αλληλοεπιδρούν δύο δυνάμεις και συναρμολογημένη, που προκύπτει από τον συνδυασμό καμπύλων και τεθλασμένων γραμμών.
Ερευνώντας τη λειτουργία και την αισθητική αξία της γραμμής, φωτογράφισα διάφορα θέματα και στοιχεία του αστικού χώρου, στα οποία η γραμμή μπορεί ν΄ αναλυθεί στη δυναμική της κίνηση. Οι φωτογραφίες ήταν γενικές, αλλά και επικεντρωμένες σε ουσιώδεις λεπτομέρειες. Στη συνέχεια, επεξεργάστηκα στο photoshop δύο φωτογραφίες από κάθε θέμα συνθέτοντας μια νέα ανεικονική γραμμική σύνθεση, με αυτόνομη αισθητική αξία, παρεμβαίνοντας με χρώμα και χρησιμοποιώντας τις αρχές του ρυθμού, της επανάληψης, της συμμετρίας ή της ασυμμετρίας. Ο σκοπός είναι οι τελικές συνθέσεις να μπορούν να αναγνωσθούν ως μικρές «ιστορίες αστικού χώρου» με βασικό αφηγηματικό νήμα τη «γραμμή» που μπορεί να «κατάγεται» από οποιοδήποτε υλικό.

Σύνθεση #2  

Σύνθεση #3  

Σύνθεση #4  

Σύνθεση #5  

Σύνθεση #6  

Σύνθεση #7  

Σύνθεση #8  

Σύνθεση #9  

Σύνθεση #10 

Σύνθεση #11  

Σύνθεση #12  

Σύνθεση #13  

Σύνθεση #14  

Σύνθεση #15  

Σύνθεση #16 

Σύνθεση #17  

Σύνθεση #18  

Σύνθεση #19  

Σύνθεση #20  

Σύνθεση #21  


* Η Πάμελα Πετάλλι είναι μέλος του «Εργαστηρίου Πολυτροπικών Δραστηριοτήτων “Deep Eyes”». Φοιτά στο Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΛΕΤΕΣ ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΜΠΑΡΟΚ ΚΑΙ ΤΟΥ ΡΟΚΟΚΟ | COLOR PALLETES INSPIRED BY BAROQUE AND ROCOCO ART | ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ 4 \ DESIGN \ ΠΟΛΥΤΡΟΠΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ 37 | MULTIMODAL TEXTS 37