ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΟΛΥΤΡΟΠΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ “DEEP EYES” ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΦΕΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ

 



Αυτή τη βδομάδα (21-27/4/2024) και λίγο πριν τις «Πανελλήνιες» κλείνει και ο δεύτερος κύκλος μαθητείας του «Εργαστηρίου Πολυτροπικών Δραστηριοτήτων “Deep Eyes”»∙ της «σχολής» μη τυπικής εκπαίδευσης του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, που στοχεύει στη βελτίωση του πολιτισμικού κεφαλαίου και στην ανάδειξη της καλλιτεχνικής δημιουργικότητας των φοιτούντων παιδιών.
Ο πρώτος κύκλος του «Εργαστηρίου» έκλεισε πρόπερσι (2022) και πέρσι (2023), όταν «αποφοίτησαν» τα μεγαλύτερα παιδιά, τα οποία –φοιτήτριες πια— συνεχίζουν να είναι μέλη του «Εργαστηρίου» σ΄ ένα δεύτερο και ουσιαστικότερο επίπεδο συνεργασίας.
Φέτος, ήρθε η ώρα της «αποφοίτησης» του δεύτερου κύκλου, των νεότερων μελών, που τελειώνουν κι αυτά τη Γ΄ Λυκείου και ετοιμάζονται, για το συναρπαστικό τους ταξίδι στην απέραντη ομορφιά και το μυστήριο της ζωής. 
Είναι η Σταυρίνα Βάια (εννέα χρόνια στο «Εργαστήριο), η Πασχαλίνα Γιαννάκη (εννέα χρόνια), η Θεοδώρα Λαζάρου (έξι χρόνια), ο Γιώργος Μυτελέτσης (οκτώ χρόνια), η Αναστασία Παπαναστασίου (οκτώ χρόνια), η Νάνσυ Τζιόλη (οκτώ χρόνια), η Ελένη Τόκα (έξι χρόνια), η Διονυσία Φωτιάδου (έξι χρόνια) και βέβαια η μικρή μας Τζωρτζίνα Τζιόλη.
Πολλά έτη, δημιουργίας, έμπνευσης και αναστοχασμού. Άπειρες στιγμές εμπειριών και βιωμάτων. Ιχνηλατώντας αχτίδες φωτός στο σκοτάδι που τυλίγει τις ζωές των σημερινών νέων. Αναζητώντας διεξόδους από τον άγονο σχολαστικισμό της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Ονειροδρομώντας στο ανοίκειο του έναστρου ουρανού και στο μυστήριο της φουρτουνιασμένης θάλασσας…
Και, φτάνοντας στην Ιθάκη
Καθεμιά και καθένας, με τις δικές της/του προϋποθέσεις και αποσκευές.
Ωστόσο, αντέχοντας και φτάνοντας, κάποτε…
Με απλότητα και συνέπεια, χωρίς εγωτικές ψευδαισθήσεις. Μόνο με όνειρα, και δίψα για ζωή και καλλιτεχνική δημιουργία… «Η τέχνη είναι ισχυρότερη από τη γνώση, διότι αυτή επιθυμεί τη ζωή, ενώ η γνώση επιτυγχάνει ως ύστατο στόχο της μοναχά— την εκμηδένιση» (Friedrich Nietzsche).
Και αφού τελειώσει και ο ορυμαγδός και η ψυχική ανεστιότητα των Πανελληνίων, τότε νέοι ορίζοντες και νέες προοπτικές ανοίγουν.
«Η  νύξ προέκοψεν, ἡ δέ ἡμέρα ἤγγικεν…» (Προς Ρωμαίους ιγ΄, 12).
Το Φεστιβάλ Ολύμπου επαινεί αυτά τα παιδιά και τα ευχαριστεί∙ τα ίδια αλλά και τις οικογένειες τους. Και εύχεται δημιουργία και έμπνευση σε ό,τι κι αν κάνουν στη ζωή τους.
Και, βέβαια, το «Εργαστήριο» δεν σταματά. Το καλοκαίρι συνεχίζει με το Djenda project που ανυπομονούμε να παρακολουθήσουμε στο 52ο Φεστιβάλ Ολύμπου.
Γιατί: «Μακριά μέσα στ΄ ἀπώτατα βάθη τοῦ Ἀμνοῦ ὁ πόλεμος συνεχἰζεται» (Ο. Ελύτης, «Ο Τρωικός Πόλεμος», Μαρία Νεφέλη, 46).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΛΕΤΕΣ ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΜΠΑΡΟΚ ΚΑΙ ΤΟΥ ΡΟΚΟΚΟ | COLOR PALLETES INSPIRED BY BAROQUE AND ROCOCO ART | ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ 4 \ DESIGN \ ΠΟΛΥΤΡΟΠΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ 37 | MULTIMODAL TEXTS 37