ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ 5Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ


Την Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021 πραγματοποιήθηκε στην Κατερίνη στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων «Λόγου και Τέχνης παίδευσις», που εντάσσονται στο 50ο Φεστιβάλ Ολύμπου, το βιωματικό θεατρικό εργαστήριο για εφήβους με τίτλο: «Πλάθοντας θεατρικούς ρόλους». Το εργαστήριο εμψύχωσε ο σκηνοθέτης και ηθοποιός του θεάτρου «Πήγασος» Χάρης Αμανατίδης και το παρακολούθησαν δεκαέξι μέλη του «Εργαστηρίου Πολυτροπικών Δραστηριοτήτων» (Ε.Π.Δ.) του ΟΡ.ΦΕ.Ο. Σκοπός του βιωματικού εργαστηρίου ήταν η παρουσίαση των διαφορετικών τρόπων προσέγγισης ενός θεατρικού ρόλου και η ανάλυση των βασικών σταδίων δραματουργικής επεξεργασίας του μέχρι την πραγμάτωσή του στη σκηνή.
Τα θέματα που προσεγγίστηκαν ήταν:
  • Η ανάλυση του ιστορικού και πολιτισμικού πλαισίου του θεατρικού κειμένου και η κατανόηση του λογοτεχνικού και θεατρικού του περιεχομένου.
  • Η βίωση του ρόλου και η αποφυγή της εξωτερικής αντιγραφής του. Η βίωση προϋποθέτει τη μελέτη των εσωτερικών κινήτρων των θεατρικών χαρακτήρων, δηλ. την κατανόηση των πραγματικών προϋποθέσεων με βάση τις οποίες ενεργεί στη έργο.
  • Η συνεργασία των ηθοποιών στον σκηνικό χώρο.
  • Ο έλεγχος των εκφραστικών μέσων (σωματικών κινήσεων, άρθρωσης, διαχείρισης ρυθμού, διαφραγματικών αναπνοών κ.ά.).
  • Η σημασία των σωματικών ασκήσεων (γυμναστική, χορός, σωματική ενδυνάμωση).
  • Ο ρόλος της παρατηρητικότητας και της συγκέντρωσης στη σκηνή.
Ακολούθησε η δραματοποίηση μερικών αποσπασμάτων από το αρχαίο ελληνικό και το νεότερο θέατρο (Ευριπίδης, Τσέχωφ) στην οποία συμμετείχαν όλες/οι συμμετέχουσες/ντες.
Το «Εργαστήριο Πολυτροπικών Δραστηριοτήτων» του ΟΡ.ΦΕ.Ο., που είχε την οργανωτική επιμέλεια του βιωματικού εργαστηρίου, ευχαριστεί από καρδιάς τον Χάρη Αμανατίδη, για τις πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες που μετέφερε στα παιδιά, αλλά και για τη συνεχή υποστήριξη που παρέχει στην ομάδα του Ε.Π.Δ. στις θεατρικές του δράσεις.
Στη διάρκεια του «Εργαστηρίου» τηρήθηκαν τα μέτρα πρόληψης για τον COVID-19 (self tests).
Οι εκπαιδευτικές δράσεις «Λόγου και Τέχνης παίδευσις» του 50ου Φεστιβάλ Ολύμπου θα συνεχιστούν την προσεχή Πέμπτη 13 Αυγούστου 2021 και ώρες 11.30-14.30 με ένα ακόμα βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο με τίτλο: «Γνωριμία με τα παραδοσιακά όργανα» που θα πραγματοποιηθεί στην Κατερίνη από τον μουσικό Δημήτρη Καραμούζα και τους «Μελωδούς της παράδοσης».


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΛΕΤΕΣ ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΜΠΑΡΟΚ ΚΑΙ ΤΟΥ ΡΟΚΟΚΟ | COLOR PALLETES INSPIRED BY BAROQUE AND ROCOCO ART | ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ 4 \ DESIGN \ ΠΟΛΥΤΡΟΠΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ 37 | MULTIMODAL TEXTS 37