«ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ» | ΣΠΟΛΙΑ 17

 

Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα. Νυχτερινό. Φρουτιέρα με δύο λεμόνια. Γρανάδα. 1934 περ. Ινδικό μελάνι και χρωματιστά μολύβια σε χαρτί. 18,2 × 25,5 εκ. Ιδιωτική Συλλογή του καλλιτέχνη που ανήκει στην Isabel G, Lorca (Μαδρίτη).

Το ζωγραφικό έργο του Λόρκα χαρακτηρίζεται από λιτότητα. Οι γραμμές είναι σχεδιασμένες γρήγορα και το χρώμα εντελώς διάφανο. Ο καλλιτέχνης αποτυπώνει με την αμεσότητα της «αυτόματης γραφής» το θέμα του. Ακόμα και η σύνθεση, με την παράκεντρα τοποθετημένη φρουτιέρα μοιάζει σαν ο καλλιτέχνης να βιαζόταν να συλλάβει την αίσθηση της στιγμής. Στο έργο παρατηρούμε πολλές σουρεαλιστικές επιρροές και ιδιαίτερα από την τέχνη του Salvador Dali.
Το νυχτερινό σκηνικό που αναπαριστά ο Λόρκα είναι γεμάτο από σύμβολα, όπως το φεγγάρι (μυστήριο, θάνατος, ερωτισμός), η κουρτίνα (απόκρυψη ηθικών ή ανήθικων πράξεων), τα λεμόνια (άνοιξη, αλλά και ξυνόπικρη αίσθηση). Δημιουργεί μία ατμόσφαιρα νυχτερινού μυστηρίου, αλλά και ανοιξιάτικης ζωντάνιας.
Προσπαθήστε να «μπείτε» μέσα στον πίνακα. Να νιώσετε την ατμόσφαιρα της στιγμής. Να αισθανθείτε το βραδινό αεράκι και τις μυρωδιές της Άνοιξης. Να φανταστείτε το τοπίο που κρύβεται πίσω από την κουρτίνα.
Στη συνέχεια τοποθετήστε στη θέση σας μία από τις κόρες της Μπερνάρντα ή την ίδια ή κάποιον άλλον χαρακτήρα του έργου και πλάστε μία μικρή ιστορία με τις σκέψεις και τα αισθήματά του ή δημιουργήστε ένα δικό σας πολυτροπικό «κείμενο» με εικόνες, φωτογραφίες, ποίηση ή λεζάντες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΛΕΤΕΣ ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΜΠΑΡΟΚ ΚΑΙ ΤΟΥ ΡΟΚΟΚΟ | COLOR PALLETES INSPIRED BY BAROQUE AND ROCOCO ART | ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ 4 \ DESIGN \ ΠΟΛΥΤΡΟΠΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ 37 | MULTIMODAL TEXTS 37