ΠΟΙΗΣΗ 5 | «ΠΟΙΗΤΙΚΑ ΑΠΑΝΘΙΣΜΑΤΑ 1»

Ο ποιητικός λόγος προσεγγίζεται στο πρόγραμμα του «Εργαστηρίου» ολιστικά, με βασικούς άξονες την κατανόηση των χαρακτηριστικών του και την εμψύχωση για τη δημιουργική χρήση του σε ποικίλες περιστάσεις έκφρασης. Οι δύο άξονες λειτουργούν αλληλένδετα και αδιαχώριστα μεταξύ τους. Η κατανόηση των τεχνικών γραφής ποιητικού λόγου επιχειρείται σε συνάρτηση με τη λογοτεχνική προθετικότητα, δηλ. με την παραγωγή ποιητικού λόγου που ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένες εκφραστικές περιστάσεις. Για παράδειγμα, πολλές τεχνικές ποιητικού λόγου, όπως οι ακροστιχίδες, οι μεταφορικές φράσεις, η σχηματική ποίηση, τα ομοιοκατάληκτα δίστιχα και ο 15σύλλαβος στίχος προσεγγίστηκαν με πρόθεση την έκφραση αυτοβιογραφικών καταστάσεων στη διάρκεια των ημερών «εγκλεισμού» εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού την Άνοιξη του 2020. Από τη διαδικασία αυτή προέκυψε η σειρά των εβδομαδιαίων «Ποιητικών Ημερολογίων», τα οποία αναρτήθηκαν στο blog του «Εργαστηρίου». Παράλληλα η παραγωγή ποιητικού λόγου συνδέεται με πολυτροπικές μορφές έκφρασης, όπως εικόνες, έργα τέχνης και αφηγήσεις. 

Τα «ποιητικά απανθίσματα» αποτελούν συλλογές διάσπαρτων μικρών ποιημάτων που συγγράφονται από τα μέλη του «Εργαστηρίου» χωρίς να εντάσσονται σε κάποια άλλη ποιητική σειρά.


Ευαγγελία Παπαναστασίου. Τριαντάφυλλο και Αντιγόνη. 6/5/2020, ώρα 22:54 





















Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΛΕΤΕΣ ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΜΠΑΡΟΚ ΚΑΙ ΤΟΥ ΡΟΚΟΚΟ | COLOR PALLETES INSPIRED BY BAROQUE AND ROCOCO ART | ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ 4 \ DESIGN \ ΠΟΛΥΤΡΟΠΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ 37 | MULTIMODAL TEXTS 37